Táblát avatnak Tunyogi Péter emlékére a Jókai Színházban

A P. Mobil tíz éve elhunyt frontembere, Tunyogi Péter emléktáblát kap, amelyet a Békéscsabai Jókai Színház előcsarnokában avatnak fel október 20-án.

Seregi Zoltán igazgató elmondta, Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője kereste meg azzal az ötlettel, hogy Tunyogi Péter emléktáblájának a színház adhatna méltó helyet. Hangsúlyozta: örömmel fogadják a kezdeményezést, hiszen a múlt értékeit tisztelni, őrizni kell és fontos azokat tovább adni.

Erdős Norbert úgy fogalmazott: hónapokkal ezelőtt kezdett azon gondolkodni, hogy Tunyogi Péter halálának közelgő 10. évfordulójáról méltóképpen kell megemlékezni. S mivel a magyarországi kemény rock kiválóságáról Békéscsabán sem sokan tudják, hogy itt született, az évforduló jó alkalom a tiszteletadásra, és Békéscsabának is értékes színfoltja lehet az emléktábla. Az ötletet a család is üdvözölte, megható volt a képviselő számára a hozzátartozók és a zenész kollégák hozzáállása. Ebben a szellemben szeretnék a megemlékezést szervezni, ami október 20-án a táblaavatással kezdődik, majd a Vigadóban beszélgetést terveznek Tunyogi Péter életéről, művészetéről, este pedig P. Mobil koncert lesz a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Tunyogi Bernadett kiemelte, hogy óriási megtiszteltetés a családnak, hogy édesapját ma is milyen sokan szeretik.

Mi tudtuk otthon, mit tud, milyen remek édesapa, tőle örököltük mindhárman a tehetségünket. Mi becsben tartjuk a tárgyait, de hogy mindez másnak is sokat jelent, az nagyon megható számunkra, köszönjük mindenkinek, a szervezőknek, a zenész barátoknak, a rajongóknak, akik még mindig szeretik – mondta.

A színésznő elmondta, miért is választották az emléktábla helyszínének Békéscsabát és a színházat. A nagyszülők itt voltak színészek az akkori városi színházban, a nagymamáját előadásról vitte el a mentő szülni, és édesapja a kocsiban született meg.

A művésztárs, Schuster Lóránt mondandóját azzal kezdte, hogy órákba telne sorolni, mi mindent nem kapott meg életében Tunyogi Péter, illetve az a műfaj, amit képviselt. Jó érzés, hogy most ebből valamit visszaadhatnak. Szabad csoportnak nevezte a zenekart, amelynek lemezeit a bolsevik tengerben nem engedték megjelenni.

– Sokan énekelnek mindenfelé, de Tunyó hangját meg lehetett ismerni, neki volt beceneve és nagyon szerették az emberek. Sok sztárt nyom a média, de nem mennek oda hozzájuk az emberek – sorolta Schuster Lóránt, majd egy hasonlatot hozott. – Amikor egy tengerjáró kifut, és szalagok kötik az embereket a parton maradó rokonokhoz, úgy marad a zene velünk. A zenék túl fognak élni bennünket. S minden számhoz kötődik valamilyen kedves emlék, az emberekben ott vagyunk.

Mint megtudtuk, október 20-án három részből áll majd a koncert, fellép egy előzenekar, a Tunyogi emlékzenekar és a P. Mobil. November 10-én Budapesten is megismétlik a hangversenyt, ez a sajtótájékoztató volt a bevezető, ahol „meggyújtották az első gyertyát Tunyó emlékére”.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Lehoczky Péter 

 

A Békéscsabai Jókai Színház szakmai felügyelete mellett áll össze a Szarvasi Vízi Színház programja, melynek üzemeltetője a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. A Kft. kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.