Szombaton mutatja be európai úti filmjét a 10. Színházi Olimpia


Szombaton mutatja be a 10. Színházi Olimpia A maszk útja címmel forgatott európai úti filmjét az M5 csatorna.

A film annak a tradicionális görög maszknak az útját mutatja be, amelyet a színházi világnap keretében adományozott a Nemzeti Színháznak az olimpiát alapító görög rendező, Theodórosz Terzopulosz – olvasható program kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.
A maszkot a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban adta át a rendező Sipos Ilka és Juhász Péter színészeknek, akik Theodórosz Terzopulosszal a budapesti Bakkhánsnők című darabban dolgoztak együtt. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatója, Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában.
Az átadást követően a maszk egy forgatócsoporttal együtt “útnak indult”, és egy európai turné keretében felkeresték a Színházi Olimpia néhány résztvevőjét. Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében találkoztak, Tiziana Barbiero rendező bergamói színházában látta vendégül a csoportot, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci rendező és Heiner Goebbels zeneszerző is. A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség, most pedig elkészült a több mint 20 perces film, amelyben látható lesz többek közt ifj. Simet László artistaművész Átmentem című produkciója is, amelynek keretében a maszk az artista vállán szintén átkelt a Duna felett.
A film szombati premierje után a Kultúrnemzet, a Mediworks kulturális divíziója gondozásában jelenik meg a magyarnemzet.hu oldalon vasárnap reggel. A videó a színházi olimpia Videa-csatornájára is felkerül.
A 10. Színházi Olimpia Magyarország több mint 100 színháznak és kulturális intézményének közreműködésével április 1-je óta tart, és még több mint egy hónapig érkeznek nemzetközi társulatok és határon túli színházak a fesztivál keretében Magyarországra. Tart még továbbá a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó is, júniusban várja a nézőket a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, a Csárdáskirálynő Fesztivál és a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, valamint folytatódik a szintén országos Bábművészeti Világtalálkozó is. Tart még az Országos Színházi Találkozó Debrecenben és utolsó hónapjába érkezik a Kolibri Színház SENSES Nemzetközi Fesztiválja is.
A 10. Színházi Olimpia záróeseményét a Margitszigeti Színházban rendezik június 24-én. Az este programja két táncelőadással indul: Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című szerzeményeire készült táncműveket az InterEUropa Balett előadásában, nemzetközi szereposztással láthatja majd a közönség. A szimfonikus zenekari műként játszott darabok különleges formában hangzanak el: egy négykezes, majd egy két zongorás négykezes verzióban. A Bartók-művet Bogányi Gergely és Boros Misi adja elő, a Ravel-műhöz pedig csatlakozik hozzájuk Binder Károly és Varga Gábor zongoraművész.
A színpadi programokat rendhagyó Szent Iván éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és az olasz Quiet Ensemble, a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre.