Színháztörténet a díványon


Megannyi érdekességgel segíti az ismeretbővítést és szórakozást az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Blog-bejegyzésekkel, színes történetekkel, sosem látott fotó- és videó anyaggal, életrajzi ritkaságokkal segítenek szakembereik.

Napi érdekességek a teátrumból

Tematikus, színes érdekességeket osztanak meg Facebook oldalukon (www.facebook.com/oszmibp), Díváksorozatukkal a színjátszás legnagyobb dámáiról készítenek érdekes posztokat, korabeli fotókkal. Ezen kívül megemlékeznek az aznapi évfordulókról és neves eseményekről is. Karantén blogjukban (https://oszmi.hu/index) szintén színháztörténeti érdekességeket olvashatunk többek között Bajor Gizi kálváriáját a szappanokért vagy Darvas Iván ellenszenvének okát a műanyagok iránt.

Online térbe költözött kiállítások

Nemcsak érdekes olvasnivalókkal szórakoztatják a színpad szerelmeseit, kiállításaik egy részét is az online világba költöztették. Kifordítva elnevezésű tárlatukkal bábtechnikai kulisszatitkokat tudhatunk meg leghíresebb bábunkról, Vitéz Lászlóról, ellenfeléről, a Hosszú ördögről vagy Csokipofáról. De megtudhatjuk azt is, mi az a stucni, milyenek a valódi árnyjátékok, és hogy honnan ered a bunraku. Mindezt számtalan videóval, fotóval és érdekes leírással.

(https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/CwICELaOgXa3LA).

Az OSZMI Fotótárának gyűjteményéből 2016-ban összeállított virtuális kiállításukkal az elhunyt, felejthetetlen művésznő, Psota Irén előtt tisztelegnek. (https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/jQLSiHkqa30qIA). A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Intézetre hagyta mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett. Ezeket felhasználva nyitotta meg virtuális kiállítását az OSZMI A Színésznő, Psota Irén címmel, melyen keresztül nyomon követhetjük egész pályafutását, pályatársainak, kortársainak méltatásával.

Jövőbeli spektákulum

Az intézet ajtajainak bezárása nem lassította le az OSZMI dolgozóinak munkakedvét. Jó néhány ötlet, megannyi terv megvalósításán dolgoznak azért, hogy folyamatosan ki tudják szolgálni a pedagógusokat és szakembereket, valamint kultúrával és szórakozással lássák el az otthonukba kényszerülő embereket.

Új sorozatot indítottunk a Facebookon, a nyolcvankét éves korában, 2019. április 16-án, elhunyt népszerű színművészünk, Bács Ferenc emlékére. Halálának első évfordulóján kamara-kiállítással szerettük volna megidézni a sokoldalú művész szabálytalan pályafutását, de a kialakult veszélyhelyzet nem teszi lehetővé, hogy terveink szerint ezt megnyissuk, ezért egy Facebook-sorozattal emlékezünk rá.

Egy másik nagyobb sorozatot is indítunk. Róna Viktornak, a 20. századi magyar balett kiválóságának hagyatéka az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumába került, Facebook posztokkal szeretnénk a megmutatni a legérdekesebb Róna Viktor fotóinkat.

Terveink közt szerepel még egy nagyobb virtuális kiállítás is: Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára, április 24-re tervezzük megvalósítani az online tárlatot. Valamint szeretnénk olvasóinkat is bevonni egy közös munkára. Szintén a Facebook oldalunkon szeretnénk indítani színházi anekdota gyűjtést olvasóinkkal közösen.

Ezen kívül a tudományos munka tovább folytatódik és tovább szervezzük a jövőbeli rendezvényeinket is. Reméljük, a járvány leküzdése után minél többen ellátogatnak majd a valóságos kiállításainkra is!” – tájékoztatott Bodolay Géza, az intézmény igazgatója.