Színházi világnap – Szombathelyen Jordán Tamás olvassa fel az üzenetet

Az idei színházi világnapi üzenetet – Krzysztof Warlikowski gondolatait – Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója olvassa fel március 27-én, pénteken 19 órakor a Sweet Charity közönségének a Nagyszínpadon – közölte az MTI-vel Gombás Mónika, a színház sajtóreferense.

Az előadás bemutatója egy hete, március 20-án volt, azóta nagy sikerrel megy. A musicalt Federico Fellini világsikerű filmje, a Cabiria éjszakái alapján a Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields trió írta. A darab ősbemutatója 1966-ban volt a Broadwayn Bob Fosse rendezésében.

A címszereplő Charity Masina Valentine-t Nagy Cili játssza, szerelmét, Oscar Lindquist-et Jámbor Nándor, aki a kaposvári egyetem hallgatójaként ettől az évadtól a Weöres Sándor Színház társulatának tagja.

A Weöres Sándor Színház következő, bérleten kívüli bemutatója William Shakespeare Hamletje, amelyet Czukor Balázs állít színpadra. Május elsején pedig Valló Péter rendezésében Victor Hugo A király mulat című drámája kerül színre. Alföldi Róbert is Szombathelyen dolgozik, a Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékot rendezi Bánfalvi Eszter (Kata) és Bányai Kelemen Barna (Petruchio) főszereplésével. A bemutató május 15-én lesz.

A celldömölki Soltis Lajos Színház vendégszerepléssel ünnepli a világnapot, a budapesti Eötvös Kulturális Színtérben pénteken 15 és 19 órától Shakespeare-drámák részleteit adják elő sajátos értelmezésben Vagy amit akartok (Shakes-pop) címmel, ugyanezen a napon délelőtt pedig iskolások számára tartanak foglalkozásokat – közölte Nagy Zsuzsi, a Soltis Lajos Színház színésze.

Az előadás olyan örökérvényű problémákat vet fel Shakespeare drámarészleteivel – Rómeó és Júlia, Hamlet, Szentivánéji álom – valamint R. D. Laing pszichológus írásaival, filmekből kölcsönzött gondolatokkal, helyenként a popzene eszközeivel, mint például a szülőkkel, a felnőttekkel való konfliktusok, a párkapcsolati problémák, az együttélés, az elfogadás kérdései, legyen szó szerelemről vagy éppen együttműködésről, munkáról.

Nagy Zsuzsu hozzáfűzte, szombat délután szintén az Eötvösben testtudat és koordináció workshopot tartanak, amelynek keretében a színpadi mozgás alapjaival ismertetik meg az érdeklődőket.