Színházi világnap – Az Egérfogóval vendégszerepel Sopronban a zentai színház

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Agatha Christie Egérfogó című krimijét láthatja a közönség Sopronban a színházi világnap alkalmából.

Az Egérfogó szombaton, vasárnap és hétfőn lesz látható a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban – mondta Varga Róbert, a soproni színház sajtóreferense az MTI-nek. A bűnügyi történetet 1947-ben írta Agatha Christie, először 1952-ben mutatták be a londoni West Enden. A darabot azóta is játsszák a brit fővárosban, több mint 20 ezerszer adták elő, és debütálása óta a szerepeket több mint 400 színész játszotta el – tette hozzá.

A soproni előadásban – ahogy a londoniban is – a közönség cinkossá válhat a krimiben – folytatta Varga Róbert. A rejtély ugyanis úgy lebeg a darab felett, hogy a néző végig azt érezheti, tudja ki a gyilkos, legalábbis addig, amíg a szerző ismét be nem bizonyítja neki, hogy egy másik szereplő is lehet.

A bűnügyi történetet Kálló Béla rendezte, a főbb szerepekben Dévai Zoltán, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Papp Arnold, Rutonic Róbert, Nesic Máté és Virág György láthatók.

A Győri Nemzeti Színházban Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét láthatja a közönség a színházi világnapon. A pénteki előadás előtt a teátrum egyik művésze olvassa fel Krzysztof Warlikowski, a varsói Új Színház művészeti igazgatója világnap alkalmából írt üzenetét a Kisfaludy-teremben. A színházban hagyomány, hogy a világnapon minden évben felolvassák a közönségnek az az évi üzenetet – emlékeztetett Pottyondy Nóra, a színház kulturális menedzsere.

Március 27-ét 1962-ben nyilvánította a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése színházi világnappá abból az alkalomból, hogy 1957-ben azon a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színháza évadnyitója. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék március 27-ét.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek és a színházi dolgozók előtt.