Színházi világnap – Amatőr csoportok bemutatója Keszthelyen, megemlékezés a zalaegerszegi színházban

A színházi világnap alkalmából Keszthelyen amatőr színjátszó csoportok lépnek fel csütörtökön, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban pedig az ünnep üzenetét olvassák fel pénteken.

A Nemzetközi Színházi Intézet idén Krzysztof Warlikowski lengyel rendezőt kérte fel, hogy a színházak számára írjon köszöntőt a világnapra. Zalaegerszegen az ünnep üzenetét a Közellenség című előadás előtt hallhatják a nézők a pénteki világnapon.

Egy nappal korábban, csütörtökön Keszthelyen amatőr csoportok a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban öt szabadon választott előadást mutatnak be – mondta Horváth Péter, a Keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola színjátszó csoportjának vezetője az MTI-nek.

Hozzáfűzte, hogy csoportjuk egy a távoli jövőben – egy atomháború után, egy földalatti bunkerben – játszódó színpadi művet mutat be, amelyet kifejezetten a világnapra írt. A találkozón fellépnek a Rezi Hagyományőrzők is, akik népi játékok keretében a faluban történt eseményeket dolgozzák fel, valamint a Vajda János Gimnázium amatőr csoportja, amely egy vígjátékokat mutat be. 

A produkciókat zsűri értékeli, a győztes jutalma a több mint egy évtizede vezetett vándorkönyv. A fényképekkel, dokumentumokkal, aláírásokkal illusztrált díszes kötetet – amelybe a tradíció szerint az év során történteket jegyzik be – a legjobban teljesítő csoport egy esztendőre nyeri el.