Színházi, tánc és cirkuszkavalkád a Szigeten

Unod már a Nagyszínpadot és inkább egy kis kortárs táncra vágysz? Két fröccs között megnéznél egy operát? Szeretnéd, hogy ámulatba ejtsenek artisták az ügyességükkel, bátorságukkal? A Sziget Fesztivál számos színházi, tánc, kabaré, cirkuszi és utcaszínházi produkciót is kínál a zenei forgatag mellett. Az összművészeti programoknak több helyszíne lesz idén is augusztus 10 és 17. között.: a Színház- és Táncsátor, a Nagy Utcaszínház, a Cirque du Sziget valamint a Fidelio Klasszikus, Opera és Jazz Színpad.

SZÍNHÁZ- ÉS TÁNCSÁTOR

A tavalyi évhez képest még több programmal, két színpadon, sátorban és szabadtéren egyaránt, naponta két-két előadással várja a Színház- és Táncsátor az érdeklődőket.

A szabadtéri színpadon délután és este a kortárstánc fiatalabb generációja mutatkozik be, magyar és nemzetközi előadók részvételével. Magyarországról fellépnek: Újvári Milán szólóelőadásával, egy táncos és egy zenész, Juhász Adél és Porteleki Áron közös alkotásukkal, Szeri Viktor és Vavra Júlia, két fiatal kortárstánc alkotó performanszukkal, és a bodylotion co-dance ,  Arany Virág és Hadi Júlia formációja. Trefeli József és Varga Gábor, Svájcban élő és alkotó magyar művészek Jinx 103 című, a magyar néptánc elemeiből építkező produkciójukkal lépnek fel.

A rotterdami Maastheater, a színház és a tánc határterületén dolgozó fiatal alkotókat támogató szervezet két előadással is bemutatkozik, a Twins című duóval, és a Play it Back című szólóval. Izraelből Roni Chadash szólója, valamint Etay Axelrod és Chiaki Horita, a Batsheva – the Young Ensemble táncosainak előadása érkezik a szabadtéri színpadra. A török Ziya Azazi már másodszor érkezik Szigetre, Ember című darabja ismétlésen és kísérletező örvénylésen alapul, amit áthat az önpusztítás, saját halandóságunk tudatának fájdalma és az élet körforgásából fakadó elkerülhetetlen vég gondolata, melyeket tűz hozzáadásával hangsúlyoz, ezzel is kiemelve az élet kettőségeit: öröm és fájdalom, kezdet és vég, hiány és jelenlét.

sziget3.jpg

A sátorban naponta kétszer, 17:00-kor és 23:00-kor a kortárstánc jeles magyar és nemzetközi képviselői lépnek fel. Csütörtökön a világhírű Hiroaki Umeda Fluid Intelligence című előadásának ősbemutatója lesz a Színház- és Táncsátorban. A japán koreográfus 2016-ban öt magyar táncossal dolgozik együtt hazánkban. Az előadás a Sziget, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Pro Progressione és a SÍN Kulturális Központ közös produkciójában, a Japán Alapítvány támogatásával jön létre. Az augusztusi bemutatót követően az előadás szeptemberben a Trafóban lesz látható.

Az E.sperimenti Dance Company az operaáriákat hívja segítségül, hogy kortárs koreográfiájukkal bemutathassák, mennyi lehetőség, humor és érzelem rejlik a kortárstánc és a klasszikus zene különleges kombinációjában. A társulat a legkülönbözőbb stílusokat és dinamikákat ötvözi, a hip-hoptól kezdve a kortárstánc elemein át, a modern táncig és a talajon bemutatott gyakorlatokig.

A National Dance Company of Wales, valamint a Kibbutz Contemporary Dance Company előadásaikban a kortárstánc karakteres, dinamikus, technikailag igen magas szintű koreográfiái jelennek meg. A Spanyolországból érkező Dani Pannullo Dance theatre Company és az argentin Cortez-Fontán társulat egy-egy kisebb, a világra és a társadalomra finoman reagáló munkát hoznak el a Szigetre. A Cortez-Fontán társulat Los Cuerpos (A testek) című előadásában állatias ösztönök, brutalitás, valamint a fizikai erő és a szépség közti kettősségek keverednek, a művésze ka test kecsességét és a bennünk rejlő erotikát ötvözve a nyers, ösztönszerű reakciókkal feszegetik az egymás között húzódó fizikai határokat.

A Színház- és Táncsátorban képviselteti magát a kortárs cirkusz is. Az utolsó estén a cseh Losers Cirque Company társulata mutatja be a színház karakterjegyeivel gazdagon átszőtt újcirkuszi előadását. Az alkotók a példaképek, a partnerkapcsolatok és a szerelem között húzódó határok mibenlétét kutatják, felcsillantva a reményt, hogy előbb-utóbb – de talán már az előadás végére– mindenki megtalálja a boldogsághoz vezető utat.

Ismét vendégeskedik a Szigeten a Tünet Együttes, nagy sikerű, Az éjszaka csodái című produkciójával, melyet a Trafóban mutattak be és játszanak nagy sikerrel azóta is. Molnár Csaba Eclipse című előadását a Budapest Kortárstánciskola diákjaival hozta létre 2015 decemberében, a 18 női táncossal alkotott koreográfia a partik világát idézi meg.ák a közönséget térben és időben egyaránt.

A fesztivál egy hete alatt a berlini Maxim Gorki Theater és a Talking Straight formáció helyszín-specifikus, a mai világra ironikusan, frissen reagáló színházi projektjét is vendégül látjuk, melyben a Szigetlakók aktívan részt vehetnek, így hozva létre közösen a napról-napra formálódó előadást.

Vadas Zsófia Tamara koreográfus, Tóth Márton Emil és Brückner János képzőművészek egész éven át tartó, Sleeping Beauty című projektjének egy állomása is a Szigeten valósul meg. A projekt alapgondolata Csipkerózsika története köré épül, ebből kiindulva foglalkoznak az alkotók az álommal, a halál gondolatával, a mesével és a hétköznapokkal, ugyancsak számítva a Szigetlakók aktív részvételére.

NAGY UTCASZÍNHÁZ

Idén a Nagy Utcaszínház fellépője a francia Transe Express társulat, akik egyszer már 2007-ben elkápráztatták a Sziget közönségét.  A csapat  a legújabb előadásukkal, a MÚ című produkcióval látogatnak el hozzánk. Az előadás egy varázslatos utazásra invitál Jules Verne világába, ahol a víz alatti mélység legmélyebb bugyrain, tűzön és levegőn át követhetjük a társulat tagjait egészen a Holdig. 

Transe Express

A fellépők monumentális elemek, színészek, akrobaták, táncosok, énekesek, zenészek, színek és fények segítségével, mintegy alkimistaként mutatják be a négy alapelemet és kalauzolják a közönséget térben és időben egyaránt. A Transe Express szabadtéri előadásainak egyik előnye, hogy lényegesen közvetlenebb kapcsolat alakul ki a közönséggel, hiszen az egyes jelenetek a nézők előtt, körül és fölött játszódnak, még teljesebb élményt kínálva ezáltal. Nagyszabású produkciójukkal és emlékezetes előadásmódjukkal újabb kalandokat és önfeledt szórakozást kínálnak a nézők számára augusztus 11. és 15. között minden este a Nagyszínpad záró programja után.

CIRQUE DU SZIGET

A Cirque du Sziget helyszínen egyedi produkciók és látványos előadások várják az közönséget. A tavalyi siker nyomán 2016-ban a cirkuszi előadások nem egy, hanem két, egyenként csaknem 640 néző befogadására alkalmas sátorban, valamint a mellettük felállított szabadtéri színpadon kapnak helyet.

 A műsorba olyan nemzetközileg is elismert újcirkuszi társulatok produkciói kerültek be, mint a Soap (D), a Circa (AUS), a Marcel et ses droles de femmes (F), a Les Dudes (CAN) vagy éppen a Quebeci Cirkusz Iskola közös estje a Baross Imre Artistaképző növendékeivel. A híres hazai cirkusztársulat, a Recirquel ugyancsak fellép a fesztiválon.


 

Baross Imre Artistaképző: A labda  

A Cirque du Sziget előadásait augusztus 11-tól 16-ig láthatják a fesztiválozók. A programok minden nap a szabadtéri színpadon kezdődnek, majd a két cirkuszi sátorban felváltva mutatják be a darabokat késő délután, valamint a nagyszínpad koncertjeit követően. A helyszín programját minden nap egy félórás tűzzsonglőr show zárja.

FIDELIO KLASSZIKUS, OPERA ÉS JAZZ SZÍNPAD

Az opera mint műfaj már évek óta jelen van a Sziget fesztivál gazdag zenei kínálatában, az Armel Operafesztivál pedig idén második alkalommal várja a közönséget változatos programmal a budapesti rendezvényen. Idén a komolyzenei sátorban minden nap a Szegedi Nemzeti Színház előadásával veszi kezdetét a műsor, amelyen A varázsfuvola Alföldi Róbert-féle rendezésének legjobb pillanatait mutatják be. Ezt kortárs improvizáció követi a közönség közreműködésével Sáry László kreatív zenei gyakorlatai alapján, majd minden nap más műfajban mutatkozik be az Armel Operafesztivál crossover produkciója a Crossymphony, az estéket pedig gyorstalpaló karmesteri képzés, a Conduct me zárja.

A Conduct me 2015-ben