Színházak „szomszédolása”

A két éve működő Magyar Teátrumi Társaságnak figyelemre méltó az a kezdeményezése, hogy a tagszínházak dolgozói tapasztalat szerzés céljából látogatják egymás színházát.  A színházaik között különlegesnek mondható az együttműködés, ugyanis nem csupán előadásokra mennek el. Fesztiválokat is szerveznek, mint például a Vándorfesztivál vagy a Fertőrákosi Barlangszínházban megrendezett Teátrumi Zenés Nyári Fesztivál 2011-től. Azon kívül pedig, díszletek és jelmezek kölcsönzésével segítik egymás munkáját.

Idén nyáron a legutóbbi „szomszédolás” alkalmával a soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház látogatott el Székesfehérvárra, a Vörösmarty Színházba. Ezúttal a műszaki dolgozók és az irodisták vettek részt a találkozón. Vasvári Csaba igazgató jó házigazdaként fogadta a vendégeket és végig kalauzolta őket színházában, majd a műszaki vezető tartott színpadtechnikai bemutatót. Zsinórpadlástól a pincéig minden munkaterület működését tanulmányozhatták. A hang- és fénytechnikai bemutatón új ötleteket leshettek el kollégáiktól. A számos szakmai programok sorából a nézőtéri munka, a közönségforgalmi helyek sem maradtak ki, de még a jelmezraktár munkájába is bepillantást nyerhettek.

Egy jó színházi előadás csak akkor születhet, ha a háttér munka gyors és precíz. Ehhez elengedhetetlen a „láthatatlan” kiszolgáló személyzet színvonalas szakmai tudása és munkája. Ezért is példaértékű az összefogás a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai között. Közösen gondolkodnak egy cél érdekében. Rivalizálás helyett inkább szakmai segítséget nyújtanak, ami sajnos még szokatlan a mai világban. Pedig ebben a gazdasági helyzetben, amiben a színházaknak is működnie kell, járható út lehetne.

Pálosi Júlia