SZÍN-TÉR estek

Kortárs dráma és színház az Írószövetség házi pódiumán

Októberben útjára indult a SZÍNTÉR című estsorozat a Magyar Írószövetségben. A minden hónap első keddjén jelentkező beszélgetések egy országszerte aktuálisan játszott kortárs dráma köré épülnek, megpróbálkozva a lehetetlennel: megfejteni a titkot, amit a színház őriz. 

Mindannyian tudni szeretnénk arról, amit csak érezni, megélni, sejteni lehet. Ismerni szeretnénk a titkot, pedig éppen a titoktól lesz olyan a színház, hogy minduntalan kénytelenek vagyunk poros deszkái előtt gyülekezni, hinni díszleteinek, jelmezeinek, fényeinek, gyöngyöző homlokú játékosainak, emberi történeteinek valós valótlanságában.

A SZÍN-TÉR képzeletünk színpadára ültet mindenkit, akinek a darabhoz köze lehet. A színész a bőrét viszi a vásárra, az író a gondolatait, az érzéseit, a világról való tudását, az olvasó, a színházlátogató, a kritikus pedig mindenre kíváncsi, ami a csodához, a színházi előadáshoz elvezet. Minden az írással kezdődik, ám rendkívül összetett csapatmunka teremti meg az előadások utánozhatatlan, és legtöbbször megismételhetetlen varázsát.

A SZÍN-TÉR megmutatja, hogy a színházat az is csinálja, aki nézi!

Csankó Zoltán és Botos Éva - Egy lócsiszár virágvasárnapja, Győri Nemzeti Színház

Jó dolog beszélgetni az íróval, jó dolog a történetet drámává olvasó dramaturggal, még izgalmasabb az írást életre keltő rendezővel, az orrunk előtt játszó színésszel szót váltani. Ez a találkozó lehetőséget teremt arra, hogy egymással is beszélgethessenek, akik a színház játékszabályai szerint legtöbbször nem találkoznak, csak tudnak egymásról.

A SZÍN-TÉR teret ad az elképzelhetetlennek.

Októberben a Pesti magyar Színház Jókai Anna regényéből készült Én, szegény Sudár Anna című monodrámájának – a szerző Jókai Anna, az életre keltő színésznő Bálint Márta és a regényt színpadra álmodó dramaturg Scarlat Anna részvételével. Novemberben a Győri Nemzeti Színház Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című előadásának – jelesül Ács János rendezőnek, Csankó Zoltán és Botos Éva színművészeknek, valamint Elek Tibor irodalomtörténésznek. Decemberben a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház „Móricz 2009” című alkotásának – Tasnádi István, Pozsgai Zsolt, Forgách András drámaírók, Darvas Ferenc kritikus és a társulat közreműködésével.

Hanti Krisztina
kritikus
a SZÍN-TÉR estek szervezője, házigazdája