Szerdán mutatja be az Álomgyárat a Nemzeti Színház

A beteljesületlen emberi álmokról, a szeretet utáni vágyról szóló kortárs orosz darabot mutat be szerdán a Nemzeti Színház. Az Álomgyárat Viktor Rizsakov rendezi.

Amerikai filmek jellegzetes díszletei, jelmezei és kliséi közepette egy feleségét elvesztő férfi keresi a szeretetet és önmagát. Ivan Viripajev kortárs orosz szerző darabjának, az Álomgyárnak a szereplői hamis értékek között tévelyegnek, össze-vissza beszélnek, megfeledkezve a legalapvetőbb emberi kapcsolatokról – hangzott el az M5 csatorna keddi Kulturális Híradójában.

Mint Viktor Rizsakov rendező elmondta, az Álomgyárban ezerszer hangzik el a szeretet szó. “Ennek az elcsépelt és kiüresedett szónak szeretnénk emlékeztetni az eredendő, belső jelentésére. Kísérletet teszünk, hogy egy másfajta kontextusba helyezve újra felragyogjon a szónak és jelentésének az értéke, áthassa a nézőket is” – tette hozzá.

A kritikus élethelyzetbe került főszerkesztőt, Davidot barátai próbálják támogatni, miközben maguk is tehetetlenek. Végül a férfit néhai hitvese, Maryl felidézett emléke és egy valóságos segítő együtt vezetik rá a helyes útra. Ez a lány az, akit Meryl küld maga helyett, hogy segítsen a főhősnek a szeretet megértésében vagy megérzésében – mutatott rá Katona Kinga, aki a darabban Marylt alakítja.

A két neves orosz színházi szakember sok évvel ezelőtt közösen indította el saját kísérletét a színházi nyelv megújítására. Ennek egy állomása volt a budapesti Nemzeti Színházban két éve bemutatott Részegek című darab.

“Az előadás a folytatása annak az alkotói együttműködésnek, amelyet a rendező és igazgató Vidnyánszky Attilával, a fordító Kozma Andrással és magyar színészekkel kezdtünk a modern, kortárs dráma megszólaltatására a mai színházban” – emelte ki Viktor Rizsakov.