Szép Ernő Lila ákác című művével kezdi az idei évadot a szabadkai Népszínház magyar társulata

Négy bemutatót tervez a 2018/2019-es évadra a szabadkai Népszínház magyar társulata, az elsőt hamarosan már láthatja is a közönség, a nyári pihenőről a társulat Szép Ernő Lila ákác című művével tér vissza.

Gyarmati Kata, a magyar társulat művészeti vezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy az előadásokat mindig igyekeznek a társulatra hangolni.

A Lila ákácot Sebestyén Aba rendezi, aki olyan szemlélettel állt elő, ami a huszadik század elejének hangulatát is bemutatja az előadásban, vagyis nemcsak a Szép Ernő-féle romantikus Budapest-kép jelenik meg benne. “Mivel a történelmi korok összeérnek itt-ott, és vannak áthallások, ezért a történet ráhúzható arra a világra is, amelyben most élünk” – magyarázta Gyarmati Kata. Hozzátette: nagyon friss szemléletű hozzáállást láthat a közönség, az élő zene mellett várhatóan a játékstílus is vonzza majd a nézőket a kamarateremben játszott darabra.

A 2018-as évet zenés-táncos vígjátékkal zárja a szabadkai Népszínház magyar társulata, Georges Feydeau Osztrigás Mici című darabját viszik színre László Sándor rendezésében. Gyarmati Kata kiemelte: a korábbi években a Népszínház decemberben mindig zenés, szórakoztató művel várta a közönséget, az utóbbi időben azonban ez elmaradt, ám most igyekeznek visszatérni ehhez a szokáshoz. Az előadással kapcsolatban a művészeti vezető rámutatott, hogy az Osztrigás Mici már majdnem operettnek számít, olyan slágerek vannak benne, amelyeket könnyen felismer a közönség. “Ez olyan látványos előadás lesz, ami hiányzott az eddigi repertoárból” – húzta alá Gyarmati Kata.

Az évad második felét ennél sokkal nehezebb műfajjal nyitják majd Szabadkán, Aiszkhülosz Oreszteia-trilógiáját viszik színre. A három drámát – Agamemnón, Áldozatvivők, Eumeniszek – egy este alatt láthatja a közönség Szőcs Artúr rendezésében. A rendezői koncepció arra épül, hogy a családi tragédiákkal teletűzdelt eseménysorozatot egy szálra fűzze fel, amitől maivá és aktívvá válik a három egymás mellé állított szöveg. “A Szőcs Artúr-féle rendezői világ nagyon maivá tudja tenni a történetet” – tette hozzá.

Az évadot záró előadás Laurence Sterne Tristram Shandy úr élete és gondolatai című művének színpadi adaptációja lesz. “Ezt képtelenség megcsinálni színházban” – szögezte le a művészeti vezető, majd úgy folytatta: nagyon radikálisan fognak hozzányúlni a műhöz. A regény is magának a regényírásnak és a narrációnak a lehetetlenségéről értekezik az olvasóval, és az előadásban ehhez még egy csavart hozzáadva igyekeznek rávetíteni mindezt a színházra. További érdekessége az előadásnak, hogy mindössze hat színész játssza. Az évadban ez lesz a legkísérletezőbb előadás, hiszen eleve a hatszáz oldalas regényt kell színpadi szöveggé formálni, valamint Laurence Sterne írói kísérletét színházi kísérletként kell színpadra állítani – húzta alá Gyarmati Kata. A Tristram Shandy-t a fiatal montenegrói rendező, Mirko Radonjic viszi színre.

“Úgy éreztem, hogy akkor van meg az évadnak a dinamikája, ha a klasszikusoktól kezdve a magyar örökérvényű műveken át egészen az angol romantikáig elmenve csinálunk egy áttekintést. Az évadban szereplő mind a négy bemutatónak az a lényege, hogy az alkotók nagyon friss kézzel tudnak hozzányúlni az anyagokhoz, és ezáltal hitelesen mai előadások tudnak létrejönni, amelyek reflektálnak a saját helyzetükre is” – közölte a művészeti vezető.

Gyarmati Kata felhívta a figyelmet arra is, hogy a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából idén is drámaíró-pályázatot írtak ki, amelynek nyertes darabjait felolvasószínházi előadás formájában láthatja a közönség október végén, illetve átadják a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrűt.