Szentivánéji álom Veszprémben

Fontos állomás a társulat életében

A Szentivánéji álom című vígjátékot mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház november végén. William Shakespeare művét Szergej Maszlobojscsikov állította színpadra. A produkcióban együtt játszik Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója és Eperjes Károly művészeti tanácsadó.

– A társulatépítés szempontjából fontos állomáshoz értünk. Ez egy finom, klasszikus előadás, mai színházi formában, modern feldolgozásban, külföldi rendezővel. Bevallom őszintén, kíváncsi vagyok arra, hogy miként visszük át ezt a szakmai magasságot és a közönség továbbra is úgy jön-e majd velünk, ahogy azt az elmúlt három évben megtette. Eddig le a kalappal a veszprémi nézők előtt, köszönjük a támogatásukat, szeretetüket – mondta Eperjes Károly, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója. A Kossuth-díjas színművész az előadásban Pukkot, Philostratust és Tetőfit formálja meg.

Szalma Tamás, Kéri Kitty, Eperjes Károly

Eperjes Károly az Új Színházban már játszott a Szentivánéji álom című darabban. Abban az előadásban szintén Pukkot, Philostratust és Tetőfit alakította. A produkciót – mint most a veszprémit is – Szergej Maszlobojscsikov rendezte.

Eperjes Károly

– A budapesti előadás nagy és hangos siker volt mindenütt. Több külföldi helyszínen, fesztiválon is bemutattuk. Az Új Színház egy éve vette le a műsoráról, 121-szer játszhattam el benne a szerepeim. A veszprémi színház művészeti gazdájaként terveztem, ha a társulatépítésben eljutunk az általam gondolt szintre, akkor meghívom ide Szergej Maszlobojscsikovot rendezni. Úgy érzem, megérett a csapat arra, hogy megint emeljünk egy kicsit a szakmai téten –hangsúlyozta Eperjes Károly, aki először játszik együtt Oberfrank Pállal, a színház igazgatójával.

Oberfrank Pál, Vajda Károly

– Nem igazgatóként, hanem színészként állok a színpadra. Nagyon jó együtt dolgozni, így találkozni a társulattal. Mindig kihívás a színház varázslatában, a játékban benne lenni, átadni ezt az élményt a közönségnek. Remélem, most is sikerült ez nekünk. Minden Shakespeare darab komoly feladat egy színésznek, akárcsak az, hogy orosz rendezővel, Szergej Maszlobojscsikovval dolgoztunk együtt. Mindkettő izgalmas dolog és jó ez a játékosság, amely az előadást jellemzi. Összetalálkoznak a fiatalabbak és mi, középkorúak, a generációk együtt játszhatnak a színpadon és ez emlékezetes élmény – ecsetelte Oberfrank Pál, aki Tompor szerepében lép színpadra.

Trokán Anna

Szergej Maszlobojscsikov, az előadás rendezője kifejtette: pályafutása során először fordul elő vele, hogy egy kész darabot adaptál egy másik társulatra, ám a veszprémi produkció a színészek egyénisége miatt teljesen más lesz, mint a budapesti.

Szergej Maszlobojscsikov

– Alapvetően az előadás stratégiája nem különbözik a korábbitól, de az életfilozófiája, életszemlélete jelentősen eltérhet attól, mint amit az Új Színházban láttak a nézők. A darab nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a pesti előadás. Minimális dolgokon változtattunk, s bízom abban, hogy a közönség a fantáziavilágát is megmozgatva befogadja a darabot. A veszprémi társulatban remek színészek vannak, akik képesek a saját gondolataikat, ötleteiket belevinni a szerepbe. A mostani produkciónál számomra az volt a fontos, hogy a szerepek kidolgozásánál utat mutassak a stábnak, motivációt adjak, hogy az ő színészi szabadságukkal együtt próbáljuk kibontani az Isteni és emberi oldalak hullámzásait, végpontjait, a darab igazságait. Többek között arról is, hogy olyan anyagból vagyunk szőve, amiből az álmaink -mondta a rendező, aki a képi világgal, a fények játékával is igyekezett újdonságot hozni a Petőfi Színház színpadára, s bízik abban, hogy a nézők nyitott lélekkel fogadják majd az első veszprémi rendezését.

Varga Róbert

Szentivánéji álom Veszprémben

Megtartotta az olvasópróbát a Szentivánéji álom című vígjáték stábja október közepén a Veszprémi Petőfi Színházban. A darabot Szergej Maszlobojscsikov rendezi, a bemutató november 26-án (pénteken) este hét órakor lesz a nagyszínpadon. Az előadásban együtt játszik Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója és Eperjes Károly művészeti tanácsadó.

Szergej Maszlobojscsikov néhány évvel ezelőtt az Új Színházban már sikerrel megrendezte William Shakespeare darabját. Mint mondta: nem szereti ismételni a munkáit, először fordul elő vele, hogy olyan darabot állít színpadra, amelyet egyszer már megrendezett. A próbaidő rövidsége miatt viszont most nincs lehetősége teljesen új produkciót létrehozni. Ennek ellenére a veszprémi bemutató reményei szerint egészen más lesz, mint a fővárosi, többek között attól is, hogy a színészi egyéniség és játék megújítja, mássá varázsolja az előadást. Természetesen mindemellett törekszik arra, hogy megmaradjon az eredeti mű üzenete, Shakespeare szövege ugyanis szerinte mindig boldog tér alkotó és néző számára, hogy megismerje az Isteni és emberi oldal amplitúdóit. Az előadáshoz többek között Shakespeare korabeli dalokat is választott és ezek a számok a játék epizódjaihoz illeszkednek. Tapasztalatai szerint a darab színpadra állítása mindig jó társulatkovácsoló erő a színházakban.

 

Szereposztás:

Théseus: Benczédi Sándor; Hippolyta: Bajcsay Mária; Lysander: Gere Dénes Ákos; Demetrius: Horváth Zoltán; Hermia: Dobra Mária; Heléna: Trokán Anna; Égeus: Nyirkó István; Oberon: Szalma Tamás; Titánia: Kéri Kitty; Pukk, Philostratus, Tetőfi: Eperjes Károly; Tompor: Oberfrank Pál; Vinkli: Csarnóy Zsuzsanna; Sipák: Tóth Loon; Lavor: Vajda Károly; Kórász: Szűcs László; Holdanya: Dominek Anna; Tündérek: Főző Ditta, Szűcs Krisztina, Terescsik Eszter.

Fordító: Nádasdy Kálmán. Rendező: Szergej Maszlobojscsikov, rendezőasszisztens: Péti Krisztina díszlettervező: Szergej Maszlobojscsikov; jelmeztervező: Balla Ildikó; szcenikus: Perlaki Róbert.