Szente Vajk rendezi a Békéscsabai Jókai Színház új darabját

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című művét mutatja be pénteken a Békéscsabai Jókai Színház. Szente Vajk, az előadás rendezője az MTI-nek elmondta: sok jó szerep van a darabban, amely jól meg tudja mutatni a társulat sokszínűségét.

Szente Vajk, a Madách Színház művésze a darabválasztást azzal indokolta, hogy Rejtő Jenőt is sokan a “sajátjuknak” érzik. A szerző titka szerinte az, hogy írásaival képes olyan érzetet kelteni, mint aki többet tud másoknál. Ez és az elképesztő sűrítési technika, amivel gyakran él, egyedivé teszi őt. “Történetvezetés közben csillámmorzsákat szór el az életről, amiből sokat lehet tanulni” – fogalmazott.

A békéscsabai származású rendező szerint Rejtő Jenő műveit leginkább egy nagyszabású, hollywoodi stílusú akciófilmben lehetne feldolgozni. A sok helyszín és szereplő, valamint a különleges narrációk miatt nehéz színpadra alkalmazni a műveit – tette hozzá.

“Sokat segít a zene, hogy ezeken a nehézségeken a színpadon át lehessen lendülni” – fejtette ki. Elárulta: történetvezetésében a darab hasonlít a regényre, de a cselekmény egyes szálai eltérnek attól. Mások a figurák nevei és vannak “szerepösszehúzások” is. “De így is nagyon élvezetes lesz, a karakterek és a szövegek tökéletesen rejtőiek maradtak, ami más a regényhez képest, az inkább érdekességszámba megy” – vélekedett.

Szente Vajk elmondta: régóta tervezte már a korábbi igazgatóval, Fekete Péterrel, hogy Békéscsabán dolgozzon és úgy gondolták, olyan darabot választanak, amely jól meg tudja mutatni a társulat sokszínűségét, amiben sok jó szerep van.

A Rejtő Jenő komikus kalandregényén alapuló drámát Hamvai Kornél és Varró Dániel írta, Darvas Benedek zenésítette meg.

A főbb szerepekben Mészáros Mihály, Nagy Erika, Vadász Gábor, Tomanek Gábor, Gubik Petra és Szorcsik Viktória látható. A díszletet Mira János, a jelmezeket Papp Janó tervezte.