A Szekér Színház újra Vajdaságban!

Idén két alkalommal is fellépett a vajdasági magyarlakta területeken a Leányfalui Szekér Színház. A színház  alapítója, rendezője a Kölcsey-díjas és Leányfaluért Emlékéremmel kitűntetett , vajdasági származású Póka Éva, aki immár 17 éve vezeti a társulatot. Kiemelt feladatának tekinti, hogy a határon túli magyarok is minden évben részesüljenek a magyar kulturális értékeink kincseiből.

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásának köszönhetően tavasszal három helyszínen, Törökkanizsán, Bácsfeketehegyen és Szabadkán mutatták be a Forradalom előestéje című darabot, amely Karinthy Frigyes: Pilvax és Petőfi Sándor- Szendrey Julia szerelmes leveleiből tevődik össze.  

A Nemzetei Kulturális Alap jóvoltából a  Leányfalui Szekér Színház másodszor is nagy sikert aratott a Vajdaságban, augusztusban Kisfaludy Károly: Mátyás deák című színdarabjával.  A helyszínek:  Bajsa és Bácsfeketehegy. A társulat állandó díszlet és jelmeztervezője Pilinyi Márta.
A fellépő színészek: Tóth Tamás, Balogh-Krajnik Gábor, Ruzicska László, Deák Fruzsina, Incze Máté, Iváncsics Noémi, Kertész Nóra.
A darabot kísérő zenészek , mint minden alkalommal, most is a Tabulatura-régizene együttes tagjai: Rossa Levente,  Bencze Balázs és Huber Heni voltak.

Póka Éva a jövőben is missziójának tekinti, hogy a  Kárpát-medencében élő, határon túli magyar ajkú közösségek is rendszeresen részesülhessek közös értékeink megismerésében és megőrzésében.

Szelekovszky Beáta