Szarvasi Vízi Színház 2019. június 14-től augusztus 19-ig

Minden este előadás várja a nézőket

Immár a kilencedik évad kezdődik június 14-én a Szarvasi Vízi Színházban, ahol a VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál és a Cervinus Művészeti Fesztivál augusztus 19-ig gazdag kínálattal várja minden este a közönséget. A Körös-parti nyári repertoárról a színház alapítói és vezetői tartottak sajtótájékoztatót május 6-án, hétfőn délután Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Fekete Péter (b), az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Seregi Zoltán (j), a Jókai színház igazgatója

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, korábban a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és a Szarvasi Vízi Színház megálmodója, egyik alapítója természetesen erre a sajtótájékoztatóra is egy kinccsel érkezett. Bagi László szarvasi fotóművész asztrofotójával, egy csillagbolygóról készített képével lepte meg az egybegyűlteket. Majd az idei Körös-parti nyár gazdag kínálatából a tavalyinál is több versenyprogramot emelte ki. A Magyar Teátrum idei fesztiválján a Nemzeti Színház is részt vesz, Carlo Goldoni Házasság Palermóban című vígjátékát adják elő többek között Bánsági Ildikóval, Blaskó Péterrel, Bodrogi Gyulával a főbb szerepekben. Fekete Péter a szarvasi repertoár egész országot átfogó színházi kínálatát és az ingyenes előadások jelentőségét is aláhúzta.

Babák Mihály, Szarvas város polgármesterének köszöntője és invitálása után a színházvezetők a Körös-parti teátrum specialitásairól beszéltek, majd ismertették a 2019-es szezon kínálatát.

Műsor: A Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. által – a Békéscsabai Jókai Színház szakmai felügyelete mellett – működtetett nyári színházban az idén is neves sztárok lépnek fel, fővárosi, vidéki és határon túli társulatok színvonalas előadásait láthatják a nézők. Minden műfaj kedvelői találhatnak maguknak érdekes programot; a nyári színház palettáján a vígjáték a listavezető: 15 különböző komédiából, zenés bohózatból választhatnak az érdeklődők. Sok szép mesedarab kerül színre a gyerekeknek, persze elmaradhatatlan a musical, de lesz operett, történelmi játék, színmű, táncjáték is. Néhány cím ízelítőnek: Szárnyad árnyékában, Régi nyár, Hatan pizsamában, Az utolsó hőszerelmes, Házasság Palermóban, Nyitott ablak, Alul semmi, My Fair Lady, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Szellem a spájzban, Nagyon Nagy Ő, Chioggiai csetepaté, A kegyelmes asszony portréja, Mária főhadnagy, Monte Cristo grófja, Balfácánt vacsorára, Oscar, Lovagias ügy, Nicsak, ki lakik itt?

A Jókai Színház és a Cervinus Teátrum művészei mellett fellép többek között Kautzky Armand, Fodor Zsóka, Csányi Sándor, Kalocsai Zsuzsa Érdemes művész, Gubik Petra, Szomor György, Sztárek Andrea, Détár Enikő, Gregor Bernadett, Koltai Róbert, Vándor Éva.

A békéscsabai és a szarvasi társulaton kívül az egri Gárdonyi Géza Színház, a Játékszín, a Nemzeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Budaörsi Latinovits, a Turay Ida Színház, a Spirit, a kecskeméti Katona József, a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a Zenthe Ferenc Színház, a Bánfalvy Stúdió, az Új Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szerepel a Körös-parton.

Szarvason a második évadtól rendezik meg a Magyar Teátrum Nyári Fesztivált, ahol a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mutatkoznak be előadásaikkal, az idén nyolcadik alkalommal. A versenyműveket zsűri értékeli, a szarvasi nyár díjátadó gálával zárul.

A házigazda, a szarvasi Cervinus Teátrum ismét összművészeti fesztivált rendez július 11-től 24-ig. A szlovák nemzetiségi kultúrát is képviselő teátrum kínálatában szerepel többek között a Hotel Menthol, a Valahol Európában, a Drótos Jankó/Janko Drotár, a Holle anyó, Az ibolya, a Macska a forró bádogtetőn és a Fekete Péter című operett.

A Szarvasi Vízi Színházban az idén is igaz, hogy minden este történik valami! A színházi előadások mellett koncertek, néptáncgála, zenés és irodalmi estek, kabaré, valamint a Fővárosi Nagycirkusz produkciói várják a nagyérdeműt. A belépődíjas nagyszínházi produkciókon kívül ingyenes előadásokat is láthatnak a nézők.

Kezdettől nagy sikert arat a Körös-parti színházban a Vers a víz fölött programsorozat, amely az elmúlt években kiegészült a dallal, a tánccal, a filmmel, a kedvencekkel, a Szarvasiak a víz fölött, illetve a Mellettem az utódom című estekkel. Újdonság az idén a Sportolók a víz fölött program, amelynek keretében Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke beszélget vendégeivel, neves sportolókkal.

Ebben az évadban is lesz akadálymentesített előadás, a békéscsabai társulat Alul semmi című produkcióját segíti jelnyelvi tolmács, csakúgy, mint a Vers a víz fölött sorozatban a Halló(k), itt vagyunk! című estet, a SINOSZ és a Misztrál zenekar közös műsorát.

Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere:

  • Büszkén mondhatom, hogy egy olyan város polgármestere vagyok, ahol színház is működik, a Cervinus Teátrum. Olyan színház, amelyik évről-évre új bemutatókkal örvendeztet meg bennünket a különböző műfajokban, és még azzal is elvarázsolja a nézőket, hogy nyaranta 14 estén át egy művészeti fesztivál keretében mutatkozik be a Vízi Színházban. Jöjjenek el, ünnepeljük együtt a művészeteket a Cervinus Művészeti Fesztiválon, Valahol Európában, a történelmi országközép városában, Szarvason, a Vízi Színházban!

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője:

  • Szarvas különlegessége a gyönyörű természeti környezet, a víz fölötti színpad, a nézőtér a Körös partján, az egész színház az ősfák ölelésében. Több mint két hónapon keresztül, június 14-től augusztus 19-ig minden este előadást tartunk, ami a szabadtéri programok között egyedülálló az országban. Különlegesség az is, hogy az előadások majdnem fele ingyenes. A színészek lehetőséget kapnak, hogy az előadásokon kívül irodalmi, zenés, táncos műsorokat is adjanak, a közönség pedig az egész ország színházi palettájáról válogathat. A Magyar Teátrumi Társaság fesztiválján a tagszínházak vesznek részt, társadalmi zsűri ítéli oda a díjakat. De az igazi nyertes a publikum, mert a 17 versenydarabon kívül is rengeteg színházi előadást, műsort tekinthet meg.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója:

  • A fesztiválok különleges eseménnyé teszik a hétköznapi életet. Tükrözik a pezsgést, színvonalat, a kulturális együttlétre, közösségi élményre való igényt. Még ha csak időlegesen is, de gyarapítják a kultúra által meghódított színtereket. Úgy fogalmazhatunk, hogy a mai értelemben vett első fesztiválok a művészet ünnepei voltak. Kivételes, emelkedett alkalmak, melyek egzotikumot sugároztak és olyasmit kínáltak, amihez egyébként nem lehetett hozzáférni. Ilyen nyári ünnepnapokat jelent számunkra a Cervinus Művészeti Fesztivál egy ünnepi helyszínen, a pihenés-szórakozás-kultúra hármas egységének jegyében. Olyan összművészeti rendezvénysorozattal várjuk Önöket, mely a színházművészet mellett teret biztosít a társművészeteknek épp úgy, mint a hazánkban nagy létszámban élő szlovák nemzetiség kultúrájának is. Mi büszkén valljuk, hogy szarvasinak lenni jó. Visszatérő nézőinket arra kérem, az idén is látogassanak el a Cervinus Művészeti Fesztiválra, amennyiben még nem jártak itt, válasszanak ezúttal minket, legyenek Önök is egy kicsit szarvasiak velünk – az Önök bizalma kötelez minket!

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója:

  • Mindenkit elbűvölt a környezet, a hely hangulata. Általános vélemény, hogy a Szarvasi Vizi Színház „sikerre van ítélve”.  Óriási összefogással, a város vezetésének támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság, a Békéscsabai Jókai Színház, civil szervezetek és a tulajdonos Cervinus Teátrum közösen az ország egyik legismertebb nyári játszóhelyévé vált az elmúlt években.

Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője:

  • „Miért éppen Szarvas?” Az elmúlt években gyakran tették fel nekem ezt a kérdést kollégák, ismerősök, szarvasiak és nem szarvasiak egyaránt. A válaszom, mindig az volt: mert szeretem! Hiszen, ki ne szeretne a Körösön hajókázni, vagy az Arborétumban sétálni, ki ne szeretné a barátságos, vendégszerető embereket, a jó színházat a pezsgő kulturális életet, távol a nagyvárosok zajától. Mindezt ebben a csodálatos Körös-parti városban. Gyakran mondják nekem ismerőseim: „de olyan messze van”! Ilyenkor csak mosolygok, hiszen mindazok, akik egyszer rászánták magukat, hogy meglátogassák ezt a várost, rájöttek, hogy Szarvas a szívünkhöz áll a legközelebb. Itt igazán otthon érezheti magát mindenki, jöjjön a szélrózsa bármelyik irányából. Mert itt, a történelmi Magyarország mértani közepén mindannyian otthon vagyunk, legyünk bármely nemzetség utódai, ez itt a mi hazánk. Jöjjön el, próbálja ki, milyen érzés! Mert a boldogság szereti a társaságot!

További részletek a viziszinhaz.hu, valamint a jokaiszinhaz.hu oldalon

Fotó: Ignácz Bence/ A-TEAM