Szamár a torony tetején

Mesejáték Marc Chagall képeinek ihletéséből

November 12-én, 10 órától tartja idei évadának második bemutatóját a Figura Stúdió Színház. A gyerekeknek szóló mesejáték a Szamár a torony tetején címet viseli. Szerzője Zalán Tibor, magyarországi író, dramaturg, aki a budapesti Stúdió K Színház felkérésére írta Marc Chagall képeinek hangulatából, látványvilágából inspirálódó darabját.

A történet egy kisfiúról szól, aki korán elveszíti édesanyját, így a nagyapónak kell válaszolnia a kisgyerek furcsa kérdéseire. Boldizsár, a nyughatatlan kisfiú, nekivág a nagyvilágnak, hogy megkeresse édesanyját, aki Nagyapó meséje szerint felköltözött a távoli Holdra.

Az úton elkíséri hűséges, bölcs szamara, Zebulond, aki kalandjaik során megannyi sikertelen próbálkozás ellenére is, minden alkalommal igyekszik segíteni földtől elrugaszkodott gazdáján. Kalandozásaik kísérője, bűvölője a telihold is. Végül megérkeznek Párizsba, az Eiffel-toronyhoz, hiszen nagyapó azt mondta, a Hold ott lakik a torony tetején…

 

Dézsi Szilárd, az előadás rendezője, úgy jellemezte a mesét, mint egy álom és valóság közti lebegést. A különböző stációk, szereplők alakjaiban pedig valamelyest a Chagall-képekről ismert helyszínek, figurák köszönnek vissza: cirkusz, kakas, nyúl, szénaboglya, lidérces táj, Párizs.

 

Az előadás ősbemutatója a budapesti Stúdió K Színházban látható, Szamár a torony tetején (élő-zenés mesejáték bábokkal) címen.

 

Szereposztás:

 

Zebulond, a szamár: Moşu Norbert-László

Boldizsár, a nyughatatlan: Mihály Alpár Szilárd

Hold, a távoli: Vajda Gyöngyvér

Nagyapa a tetőn, Bűvész, Gazda a szekéren, Rendőr a nagyvárosban: Kolozsi Borsos Gábor

Nyúl: Máthé Annamária

Kakas: Köllő Nándor, Olaru Cristian Bogdan m.v.

Béka a kútban, Lidérc: Tamás Boglár

Csavargó utcalámpa, Lidérc: Boros Mária

 

Jelmeztervező: Gál Beáta

Rendező / Díszlettervező: Dézsi Szilárd

 

A bemutató napján, november 12-én, hétfőn:

10:00 órától érvényes a Csipike bérlet

12:00 órától érvényes a Fogarasy bérlet

További időpont: november 27., kedd, melyre

10:00 órától érvényes a Pinocchio bérlet

12:00 órától érvényes a Móka bérlet

 

Az előadás november 19. és 23. között a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban bérletben tekinthető meg.