Stílusgyakorlatok 8 nyelven

ARCUSFEST 2010 Nemzetiségi Színházi Találkozó, 2010. november 12-14., Szarvas

 

Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című munkájának jelenetei 8 nyelven szólaltak meg a november 12-14. között Szarvason lezajlott VIII. ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozón. A közös munka és fellépés közelebb hozta egymáshoz a kisebbségi társulatokat, és szakmai egyeztetésekre is alkalmat teremtett.

Bolgár, cigány, görög, német, örmény, román, szlovák valamint szlovén nyelven és ugyanennyi előadásmódban élvezhette a közönség Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című munkájának egyes jeleneteit november 13-án este az ARCUSFEST díszelőadásán. A Nemzetségi Színházi Találkozó gáláján egy-egy előadással fellépett továbbá a Szerb Színház és az Első Magyarországi Ukrán Színház.

 

Idén a korábbiakhoz képest szerényebb keretekkel és vidéki helyszínen, de mégis sikerült megrendezni a fesztivált, amelynek védnöke Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár illetve Babák Mihály, Szarvas város polgármestere volt, szervezője pedig a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség (MNSZSZ).

 

Image

 

Az állami szerepvállalás hiányában idén csaknem elmaradni látszott a fesztivál, amit eredetileg májusra terveztek. Pályázatok útján azonban sikerült forrást találni, ami szerényebb keretből, de finanszírozni tudta a kisebbségi színházak fellépti díját, utazási illetve szállásköltségeit. A 13 regisztrált nemzetiségből 11 képviseltetette magát az immár nyolcadik alkalommal létrejövő találkozón.

 

Korábban minden színház önálló előadással készült a fesztiválra, amelyeket szakmai bizottság zsűrizett, a versenyszellem azonban most sem fog hiányozni. Díjat ez alkalommal nem osztanak, de a közös előadás viszonyítási alapul szolgált mind önmaguk és egymás számára is.

 

Szerényebben, együtt!

 

A módosult feltételek helyszínváltoztatást igényeltek. Fővárosi színházak után a szarvasi Cervinus Teátrum adott otthont az eseménysorozatnak, amelynek hossza három napra redukálódott, azonban így is számtalan kísérőrendezvénynek és szakmai fórumnak adott otthont.

 

A vidéki helyszín előnye volt továbbá, hogy koncentrált együttlétet tesz lehetővé, innen származik a fesztivál mottója: Együtt! Az ARCUSFEST résztvevőinek célja volt, hogy közös nyilatkozatban deklarálják a fesztivál jelentőségét, és erősítsék a hagyományteremtő szándékot.

Image

 

A szervezők számos programmal készültek, amely a helyi közönség szórakozását szolgálta. November 12-én délelőtt Szécsi Magda – Tóth János István A Tavasz tündér mosolya című gyerekdarabot mutatták be a Hókirálynő Meseszínpad előadásában, míg ugyanaznap este Ivan Holub Az angyal, avagy az igazság című szatirikus vígjátékot tűzte műsorra a Cervinus Teátrum. A fesztivál résztvevői emellett ingyenesen látogathatták a Tessedik Sámuel Múzeum Márton-napi programjait, valamint vehették igénybe a Szarvasi Termálfürdő szolgáltatásait.

 

Kezdetek, alakulás

Az 1993-ban útjára indított Nemzetiségi Színházi Találkozó 2007-ben vette fel az ARCUS nevet, amelyet 2008-ban ARCUSFEST-re módosított. A latin „arcus” jelentése „szivárvány”, ami a találkozó sokszínűségére és a sokszínűségben megvalósuló egységre utal.

 

A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. Az ARCUSFEST egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a “saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Résztvevő színházak listája:
 
1.BOLGÁR:   1.1 Malko Teatro
 
2. CIGÁNY: 2.1 Cinka Panna Cigány Színház
                        2.2 Hókirálynő Meseszínpad
                        2.3 Karaván Színház
                        2.4 Romano Teatro
 
3. GÖRÖG:    3.1 Neaniki Szkini
 
4. HORVÁT: 4.1 Pécsi Horvát Színház
 
5. NÉMET:     5.1 Magyaroszági Német Színház
                        5.2 Budapesti Német Színház
 
6. ÖRMÉNY: 6.1 Örmény Nemzetiségi Színház
 
7. ROMÁN:   7.1 Teatrul Vis
 
 8. SZERB:     8.1 Magyarországi Szerb Színház
 
9. SZLOVÁK: 9.1 Cervinus Teátrum, Szarvas
                        9.2 Vertigo Szlovák Színház
 
10. SZLOVÉN: 10.1 Vidám Barátok Szlovén Színjátszó Csoport
 
11. UKRÁN:  11.1 Első Magyarországi Ukrán Színház