A Song of the Goat Theater fizikai színházi workshopot tart Budapesten


A Teatr Piesn Kozla/ Song of the Goat Theater lengyel társulat háromnapos fizikai színházi workshopot tart március 25-tól Budapesten, a Radnóti Színház Keres Emil Próbatermében. A mesterkurzust vezető Grzegorz Bral rendezővel szakmai beszélgetést tartanak március 27-én a Lengyel Intézetben.

A Sarolta Kulturális és Közéleti Tér szervezésében megvalósuló mesterkurzusra március 20-ig lehet jelentkezni.
A workshop fókuszában koordinációs gyakorlatok állnak, amelyek a mozgás és a képzelet szerves összekapcsolódásának és integrációjának keresésére koncentrálnak, valamint elősegítik a partner és a csoport közös dinamikájának kialakulását – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, az 1996-ban Wroclawban alapított Song of the Goat Theater Európa egyik leginnovatívabb színházi társulata. A társulat a tradicionális próbafolyamatok és színházi előadások létrehozása mellett elkötelezetten dolgozik a színházi formák, a színészmesterség, valamint az előadói minőségek kutatásán és megújításán.
A társulat a lengyel ensemble színházi munka hagyományát folytatva, a színészi mesterség, valamint az ének- és mozgástechnika folyamatos vizsgálása révén egyedi előadásmódot hozott létre. Egyedi színésztréning módszere a mozgás, a hang, a zene és a szöveg integrálására törekszik, ami egyfajta zeneiségben összegződik, ennek köszönhetően érzéki, zsigeri szinten hat – olvasható a közleményben.
Grzegorz Bral rendező, pedagógus a Song of the Goat Theater, valamint a wroclawi Brave Festival alapítója és művészeti vezetője. Rendszeresen tart workshopokat világszerte; 2012-ig a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködésben vezette az MA in Acting programot, 2013 óta a londoni Bral School of Actinggal együttműködve oktat. A Piesn Kozla mozgásalapú színésztréning módszerét az Egyesült Királyságban több jelentős színművészeti egyetem integrálta tantervébe – áll a közleményben.
A budapesti tréningen Alicja Bral művészeti menedzser is részt vesz, aki 2016 óta dramaturgként dolgozik együtt Grzegorz Brallal, valamint a Song of the Goat társulat zeneszerzőjével, Maciej Rychlyvel.
A közlemény szerint a workshop szervezője, a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér kiemelten fontosnak tartja a művészeti nevelést, valamint a magyar művészeti élet nemzetközi kapcsolatainak erősítését. Első nemzetközi projektje a budapesti Lengyel Intézet támogatásával megvalósuló szakmai workshop, amelynek vendége a Song of the Goat lengyel színház alapítója és menedzsere.
A workshopot követően március 27-én 18 órától szakmai beszélgetést tartanak Grzegorz Bral rendezővel, valamint meghívott magyar vendégekkel és partnerekkel. A beszélgetésen, amelynek a budapesti Lengyel Intézet ad otthont, a részvétel ingyenes. A workshopra a jelentkezéseket március 20-ig, angol nyelvű önéletrajzzal a workshop.songofthegoat@gmail.com címen várják.