Sinfonia Varsovia – a Nemzetközi Chopin-év zárókoncertje

 

A Nemzetközi Chopin-év magyarországi zárókoncertje
A SINFONIA VARSOVIA HANGVERSENYE
A Lengyel Intézet és a Művészetek Palotája
közös rendezésében


2010. december 12. (vasárnap), 19.00
Művészetek Palotája,
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Farkas Gábor – zongora

Vezényel: George Csicsinadze

Műsor:
Liszt: Les Préludes
Liszt: Mazeppa
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21

Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját ünnepelte idén az egész világ, számos fesztivállal, komolyzenei koncerttel, zongoraversennyel, kiállítással emlékezve a zeneszerzőóriás alakjára. Számos intézmény, szervezet, művész állhatatos munkájának, összefogásának köszönhetően a magyarországi emlékév is programokban bővelkedett. Ezért a világhírű lengyel zenekar, a Sinfonia Varsovia bicentenáriumi zárókoncertje, mely a lengyel főváros, Varsó ajándéka a zeneszerető magyar közönségnek, köszönetnyilvánítás mindazoknak, akik szívükön viselték a magyarországi Chopin évfordulót, és akik által a romantikus zeneirodalom egyik legkiemelkedőbb képviselőjének páratlan öröksége ebben az évben a magyar közönséghez eljuthatott.

A Chopin-év magyarországi programsorozatának évzáró koncertje egyben a 2011-es Liszt-évet előlegezi. Lengyelország egyik vezető szimfonikus zenekara szólaltatja meg e két romantikus, egymással is kapcsolatban állt zeneszerző alkotásait. Az együttes művészeti vezetője a kortárs zene egyik nagy öregje, Krzysztof Penderecki, szűkebb értelemben vett zeneigazgatója pedig 2008 óta a lengyel-magyar gyökerekkel rendelkező, világhírű francia dirigens, Marc Minkowski. A Sinfonia Varsovia ma már túlzás nélkül nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Minden téren egyformán magas színvonalat nyújt – ezt vendégművészek sora is bizonyíthatja Claudio Abbadótól Msztyiszlav Rosztropovicson keresztül Anne-Sophie Mutterig.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezúttal a híres Gnyeszin Intézet neveltje, a negyvenes évei elején járó grúz George Csicsinadze dirigálja az együttest.

A szólista a harmincadik életévét még be nem töltött, de a magyar közönség előtt már jól ismert Farkas Gábor, a 2000-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezettje, a 2003-ban megrendezett Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének győztese. 2009-ben ő lett az első helyezettje a Weimar-ban megrendezett 63. Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek, ugyanitt elnyerte a verseny Közönségdíját és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is, így méltán mondható Liszt és a romantikus zongorairodalom egyik legrátermettebb fiatal interpretátorának. A Warner Music Hungary gondozásában, két éve megjelenő, “An Evening with Liszt” című első albuma a tavalyi évben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíját.

A koncertet a DUNA TV közvetíti, 2010. december 12. (vasárnap), 21.40-től.

A koncert fővédnöke:
Dr. Schmitt Pál – a Magyar Köztársaság elnöke

Tiszteletbeli védnökök:
Réthelyi Miklós – a Magyar Köztársaság nemzeti erőforrás minisztere
Bogdan Zdrojewski – a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökségi minisztere
Hanna Gronkiewicz-Waltz – Varsó főpolgármester

Bővebb információk:

www.chopin.hu

www.mupa.hu

 

A koncert szervezői:

Lengyel Intézet és a Művészetek Palotája

 

A koncert fő támogatója:

Varsó Főpolgármesteri Hivatala

Image