Simándy József operaénekesről nyílik vándorkiállítás

Simándy József életútját bemutató vándorkiállítást indít útjára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI); a tárlatot a szervezők mindenhova szeretnék eljuttatni, ahol születésének 100. évfordulóján szeretnének megemlékezni az operaénekesről.

A színházi intézet a pénteken Kistarcsán nyíló vándorkiállítással indítja el megemlékezés-sorozatát, amelyet az ősszel a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Simándy Józsefről (1916-1997) rendezett nagyszabású időszaki kiállítás tesz teljessé.

Az OSZMI Simándy József születésének századik évfordulója alkalmából a két kiállítás mellett több programmal is tiszteleg a művész előtt – mondta Ács Piroska, az intézmény igazgatója a tárlat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: szeptember 18-án, a művész születésnapján időszaki tárlat nyílik az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A jövő év tavaszáig látható kiállításhoz több program is kapcsolódik majd.

Az igazgató a vándorkiállításról szólva kiemelte: az OSZMI a tárlatot a kulturális alapellátás keretében szeretné hozzáférhetővé tenni. A kiállítás kölcsönzése díjtalan,  a tárlatot szeretnék bemutatni minden olyan helyszínen, ahol erre igény van, a fogadó félnek csupán az utaztatás költségeit kell vállalnia. A határon túli magyarokhoz és egyéb külföldi helyszínekre is szeretnék eljuttatni az anyagot.

Kiemelte: a tárlat megrendezésekor olyan segítőkre találtak, mint Simándi Józsefné és Simándi Katalin, a művész legkisebb lánya, aki – Sipőcz Mariann mellett – a kiállítás kurátora volt. A művész családja első kézből tudott olyan anyagot, dokumentumokat és információkat adni a tárlathoz, amelyek különlegessé teszik.

Simándi Katalin elmondta: a tárlat anyagát 15 darab kétoldalas molinó alkotja. A 30 molinóoldal elrendezése szerint a főoldalon a lényeges információk kaptak helyet, a hátoldal, a mellék- vagy látványmolinó pedig árnyalja, kiegészíti a főmolinó tematikáját.

Kiemelte: fontos szempont volt, hogy a tárlat bárhol bemutatható legyen, hiszen Simándy József is bárhova elment, ahova hívták és mindenütt a legjobb tudása szerint, a legnagyobb alázattal és szeretettel énekelt a közönségének. Mindenki fontos volt számára, valószínűleg ezért is szerette őt hallgatósága.

Elmondta: a kiállítás célja a teljes életút bemutatása volt. Hangsúlyozta: nagy a kontraszt a két véglet között ahonnan érkezett és ahová eljutott a művész. Ehhez sok tanulás, nagy kitartás, önfegyelem, elhivatottság kellett – jegyezte meg.

Mint mondta, fontosnak tartották bemutatni a nyomorúságos gyerekkort, családja széthullását, a korai munkába állást, azt, hogy autószerelő volt, sokat nélkülözött és már elmúlt húsz éves, amikor kollégái unszolására elkezdhetett éneket tanulni Posszert Emília operaénekesnőnél. Előbb a Városi (ma Erkel) Színházban volt kardalos segédszínész, majd felvették a Magyar Királyi Operaház kórusának tenor II. szólamába, ahol Roubál Vilmos karvezető révén alapozta meg tudását. Közben a Zeneakadémián is tanult.

Elmondta: magánénekesként a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban, Vaszy Viktor karmester irányításával. Már 1947-től vendégként a budapesti Operaházban is szerepelt Don Joséként és a Parasztbecsület Turiddujaként, majd 1947 őszétől szerződtetett tag lett. Karrierje innentől kezdve szinte töretlen volt – mondta, kiemelve: hangja idős korában is ugyanolyan gyönyörű maradt, mint fiatalon.

Mint mondta, Simándy József pályafutása során harmincöt tenorszerepet énekelt operaszínpadon. Pályájának sokszínűségét, szerepeinek gazdagságát fotók segítségével mutatják be, sorra véve a szerepeket, külön molinót szentelve a német, az olasz, a francia, cseh, orosz és a magyar operáknak.

Elmondta: 1959-ben Simándy Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok. Külön tablón idézik fel a talán legtöbbször énekelt Psalmus Hungaricust. A kiállítás zárásaként a magánember jelenik meg családja körében.

A tárlat elsőként Simándy József szülőhelyén, Kistarcsán látható hétvégén a művészről elnevezett általános iskolában, majd számos helyszínen (Balatongyörök, Nyírbátor, Szeged, Budapest – Erkel Színház, Keszthely, Miskolc) látható.