Sepsiszentgyörgyön három modulban tartják a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált


Három modulra bontva szervezik meg idén a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, az első modult márciusban tartják – jelentették be szerdán a szervezők.

A fesztiválról tartott sajtótájékoztatót követően kiadott közlemény szerint az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál első modulját március 24-28. között, a következőket májusban és októberben tartják.
“A mai ‘dömpingvilágban’, amikor bombázzák az embert eseményekkel, a Reflex5 próbál időt hagyni a nézőknek feldolgozni, megemészteni a színházi élményeket” – idézte Pál-Ferenczi Gyöngyit, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatóját a közlemény.
Az igazgató rámutatott: a színház 75. ünnepi évadjának kiemelt eseménye a Reflex ötödik kiadása, melyet igyekeztek úgy kitalálni, hogy lefedje a teljes évet.
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta: az elmúlt 15 évben igyekeztek egyensúlyt teremteni a hagyományőrző és a kortárs művészeti rendezvények támogatásában. Utóbbiak közül kiemelkedik a Reflex, a város ezzel pozícionálta magát Közép-Kelet Európa térképén – hangsúlyozta.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy a sepsiszentgyörgyi színház évtizedek óta “nagyon erős bástyája” Székelyföld kulturális erőterének. “Mi mást várhatnánk a Reflex fesztiváltól, mint amit már megszokhattunk, hogy idehozza Sepsiszentgyörgyre, Háromszékre, Székelyföldre a nagyvilág történéseire azonnal reagáló színházakat, olyan előadásokat, amelyek felkavarnak és gondolkodóba ejtenek” – fogalmazott.
Bocsárdi László fesztiváligazgató felidézte, hogy a Reflex 2009-es első kiadásával fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a színház, az idei, ötödik fesztivál egybeesik az 75. évaddal. Emlékeztetett arra, hogy bár 2009-ben biennálénak tervezték, anyagi okok miatt csak háromévente tudták megtartani a rendezvényt, majd a járvány és anyagi okok miatt ötéves szünet következett.
Idén is főleg a gazdasági helyzet miatt döntöttek úgy, hogy három modulra bontják, figyelembe véve, hogy megerőltető lehet részt venni egy 12-14 napos rendezvényen.
“A rendelkezésre álló anyagi erőforrások függvényében jelenleg a márciusi és májusi Reflex modul tűnik biztosnak, az őszi modul programja a szponzoroktól és pályázatokból begyűjtendő további támogatásoktól függően még alakulóban van” – írták a szervezők.
Az első modulban színházi előadások, zenei események és videó performance-ok várják a nézőket, de közönségtalálkozókat is tartanak.
Március 24-28. között a németországi Rimini Protokoll, a lettországi Small Theatre of Vilnius és a lengyelországi Witkacy Színház látható Sepsiszentgyörgyön. A helyi Andrei Muresanu Színház, az M Studio Mozgásszínház és a szervező Tamási Áron Színház szintén bemutatkozik.
A zenei produkciók közül a szervezők a budapesti Jü zenekart emelték ki. Az előadásokat különböző helyszíneken tartják a stúdióterektől a Sepsi Arénáig.