Schneider Zoltán kapta a Kaszás Attila-díjat

Schneider Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat. A Radnóti Miklós Színház művésze az elismerést a kecskeméti Katona József Színházban tartott országos színházi évadnyitó vehette át péntek este.

A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.

Schneider Zoltán Jászai Mari-díjas színészt 2014-ben már jelölték a díjra. 1990 és 1994 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, ebben az időben a Katona József Színházban játszott. 1994 és 2001 között az Új Színház, most a Radnóti Színház társulatának a tagja.

Az elismerésre a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták, idén harmincnégy társulat választotta ki legjobbnak tartott kollégáját, majd a jelöltek önmaguk közül választották ki a továbbjutó három színészt: Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház tagját, Schneider Zoltánt és Csankó Zoltánt, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagját. Közülük a közönség választotta ki az idei díjazottat.

A gálaesten bejelentették, az idei évtől mindhárom jelölt, továbbá két olyan ember, akinek kimagasló szerepe van Kaszás Attila örökségének ápolásában, emlékének őrzésében érdeméremben részesül. Kaszás Attila-érdemérmet ítéltek Pokorni Zoltánnak, a hegyvidéki önkormányzat polgármesterének (Fidesz-KDNP), a díj egyik alapítójának, valamint Mészáros Katalin szerkesztő-riporternek.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a gálaesten elmondta, hogy mintegy 9 milliárd forint állami forrásból újulhat meg a kaposvári Csiky Gergely Színház épülete.

Emlékeztetett arra, hogy a 2010-et megelőző évekhez képest a fővárosi kulturális infrastruktúra 120 éve nem látott mértékű fejlesztésén túl az elmúlt években elindulhatott az eddig méltatlanul perifériára került vidéki színházak kulturális újjáépítése is.

“Ahogy a színháznak is minden időben meg kell találnia az aktuális utat a közönségéhez, úgy a színházépületek, az infrastruktúra modernizációja sem maradhat el” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a lehetőségek idejét éljük, amikor “az alkotó munka sosem látott szabadsága mellett most egyszerre áll rendelkezésre a pénz, az akarat és a lehetőség is arra, hogy az építkezés és gyarapodás időszaka hosszú távú fejlődést hozzon a kulturális szféra területén és a színházi szakma számára is”.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Katona József hagyatékának örököseiként a kecskemétieknek nemcsak történelmi kötelessége, de szívügye is a magyar kultúra sorsa és jövője. A város kultúra iránt érdeklődő lakóit az elmúlt években kultúrát szerető közösséggé sikerült formálni, a helyi kulturális intézmények pedig a magyar kultúra otthonává váltak.

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója elmondta: az elmúlt időszak elismerései mind annak bizonyítékai, hogy szakmai munkájuk jó úton jár. A legjobb eredmények azonban csak összefogással érhetők el, tehát muszáj, hogy ez a színes közeg fennmaradjon és a művészi szabadság megmaradjon – fogalmazott.