A sarlatán című előadás lesz a Csíki Játékszín idei évadának utolsó bemutatója


A sarlatán című előadás lesz a csíkszeredai Csíki Játékszín idei évadának utolsó bemutatója, amelyet az amerikai Tom Dugdale rendez – adta hírül pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

Az alkotók azt a kérdést járják körül, hogy mi a színház, az alkotás folyamatáról és a színészet oktatásáról szól a darab. “A járvány ideje alatt az online színházi előadások arra ébresztettek rá, a színházhoz elengedhetetlen, hogy egy térben legyenek a szereplők és a nézők, a személyes jelenlét adja a lényegét” – magyarázta Tom Dugdale, hozzátéve, hogy bármi lehet színház, az is, hogy egy kanapén ülve beszélgetnek egymással az emberek.

Szerinte az üzenete A sarlatánnak az, hogy mindenkinek saját magának kell megkeresnie a választ arra, hogy mi számára a színház. A darab szövegkönyvét Hatházi András Jászai Mari-díjas színésszel, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi és Televízió Karának egyetemi oktatójával együtt írták. “A szöveg nem végleges, az adott helyzethez, történesekhez igazítjuk, ezért lehet, hogy a premierhez képest a következő előadáson már más fog elhangzani. Szerintem az előadás amúgy sem egy múzeumi tárgy, hanem egy alkotási folyamat” – fogalmazott Hatházi. A sarlatán című stúdióelőadást csak ebben az évadban játsszák Csíkszeredában. A premier június 9-én lesz este 7 órától.