A sakktól az operáig – 3. nap Tusványoson

Tusványos harmadik napján már a kialakult napirend szerint nyitott a színházi sátor. Délelőtt párhuzamosan több program is zajlott, a programhelyszíneket zajos gyerekcsapat lepte el. Csúcsra járatva működött a játszóház és a Tanulj cirkuszt! program, a sátor előtti téren pedig a csíkszeredai Bíró Sándor nemzetközi sakknagymester adott szimultán sakkpartit 12 táblán.

Az egymás mellett futó délelőtti programok kiemelt gyerekszínházi programja volt a Színházikó Társulat Háry János csodálatos élete c. bábos mesejáték. Bokor Zsuzsa, Szabó Zselyke, Mészáros Attila alakításával és bábjátékával elevenedett meg a legnagyobb magyar hantás története. A színházi és bábszínházi elemeket ötvöző előadás nemcsak a két műfaj, hanem a színpad határait is kitágította, amikor a nézőközönségből toborzott gyerekhadsereg vette fel Napóleon oldalán a harcot Johannes von Háryval. Az erős, élményalapú interakciókra építő előadás a nagyszámú nézőközönséget is magával ragadta, így a végén nem volt meglepő a gyerekek elhúzódó tetszésnyilvánítása.

Koradélután film-színházi sátorrá alakult át a gömbsátor. Hanák Gábor Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez c. filmösszeállítását tekinthették meg az érdeklődők. A pályaképet kollégák, barátok, pályatársak – Jancsó Miklós, Törőcsik Mari, Bereményi Géza – emlékein keresztül idézte fel a dokumentumfilm. Koncertek, filmszerepek, katonadalok, a bakonybéli indiántábor elevenedtek meg a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Cseh Tamás Archívumának válogatott anyagain.

A délutáni panel már a táborlakók által ismert és várt menetrend szerint alakult az esti fellépők közönségtalálkozóival.


A Kiscsillag volt az első együttes, aki merchandisingra is hangsúlyt fektetett a közönségtalálkozó ideje alatt. A sátor előterében az együttes cd-kel készült rajongói számára, így rögtön adódott az első kérdés, hogy ez egy profi zenekarnál szükségszerű-e? Lovasi András a válaszában nagyon egyszerűen úgy fogalmazott, hogy a rendszerváltozás óta ezt az együttes vagy így csinálja vagy koldusbotra jut – és pont. Ugyanakkor a téma azért is érdekes, mert az ezért a területért felelős munkatársaik nem pusztán a merch termékek értékesítéséért felelnek, hanem menedzsment feladatokat is ellátnak, ami azért fontos, mert ennek a területnek a profizmusán múlik az alkotói szabadság, az átlátható, korrekt pénzügyek teszik lehetővé, hogy ne kelljen „eladnia magát” a zenekarnak, ne kelljen elvtelen alkukra kényszerülni. Az alkotói szabadság és a profizmus kapcsolata a ma esti műsor setlistjén is meglátszik majd. A fesztiváli időszakra egy 30-40 számból álló nyári műsorrenddel készül a zenekar, melynek különböző idősávokra tervezett változatai közül azt játszák, amennyi időre felkérik őket. Ma este másfél órán keresztül zenélnek a tusványosi nagyszínpadon.

Szabó Balázzsal, az est másik várt fellépőjével Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkárával először arra a filozofikus kérdésre keresték a választ, hogy mi értelme van egyáltalán a közönségtalálkozóknak? Balázs lakonikusan úgy válaszolt, hogy: kiderüljön, a szerző az alkotói folyamat során mire gondolhatott, vagy mire nem… Az idén 10 éves zenei karrierjéhez érő zenész esetében ez azért is érdekes, mert (t)rendalkotó folyamat mérföldkövéhez érkezett, amikor a megújulás igénye sokszor feszültségbe kerül azzal, hogy a közönség elvárja az általa már megszokott, kedvenc Szabó Balázs dalok hangulatát, zenei megoldásait, erős vizuális elemeit; ami egy húzd meg – ereszd meg folyamatként értelmezhető.

A Magyar Teátrum Sátorban egy új műfaj debütált Tusványoson: az opera. Hidegkuti Pálma kíséretével a Magyar Állami Operaház énekesei: Balga Gabriella és Palerdi András előadásában egy felfedezőútra indulhattunk az operák segítségével, érintve Olaszországot, Spanyolországot, Algériát és Erdélyt. A Mozart, Rossini és Kodály darabjaiból válogatott opera- és daljátékrészletek nem várt sikert arattak az alapvetően könnyűzenei kínálatra épülő szabadegyetem résztvevői között. Zsúfolásig megtelt sátor, vastaps zárta a mai napot egy perccel Szabó Balázs nagyszínpadi koncertjének kezdete előtt.

Holnap is legyetek velünk, amikor az opera után a cirkuszművészeké lesz este a terep!

Pavlics Tamás