Maradjunk kapcsolatban!

Határtalanul

Rendhagyó színházi este a Figuránál

Idén ősszel alakulásának 30. évfordulóját ünnepli a Figura. Gyergyószentmiklós színháza 1984-1990 között kísérleti csoportként működött Bocsárdi László vezetésével, előadásainak szakmai sikere nyomán a társulatot 1990. szeptember 1-től emelte intézményi rangra Románia Művelődési Minisztériuma. Ennek a harminc esztendőnek – létrejöttének, növekedésének, kiemelkedő pillanatainak, a közösségben ma is élő emlékeinek – szentel egy estét december 6-án, szombaton a Figura a Szent Miklós Napok keretében.

Az ünnepi eseménysorozat 19:00 órakor veszi kezdetét a színház nagy sikerű De mi lett a nővel? című darabjának előadásával. Előadás után (20:30 órai kezdettel) fotókiállítás nyílik a színház előcsarnokában, ezt követően koncert és kötetlen beszélgetés zárja az estét.

Fennállásának 30 éve alatt, a gyerekelőadásoktól a táncszínházig és a becketti abszurdig terjedő műfaji sokszínűségben, a Figura több mint 100 előadást hozott létre. Régen volt és mostani darabok emlékét, a mai közönség emlékeiben is élő képeit idézi meg az a kiállítás, mely harminc esztendő archív anyagait foglalja egyetlen képsorba. A digitális forradalmon inneni és azon túli képanyagot a Székely Dizájn Légió grafikusai foglalták igényes köntösbe: a kollektíva tagjait a Stúdióteremben tavasszal bemutatott „Gyergyói vagy ha…” akció kapcsán ismerheti a város közönsége. E kiállítás első közös munkájuk a gyergyószentmiklósi színházzal. Külön érdekessége a Figura kiállításának, hogy a megtekinthető képek mellett azok szereplői – volt és jelenlegi figurások, az elmúlt harminc év résztvevői – ezen az estén tárlatvezetői szerepet is visznek majd, élő tárlattá, egyéni történetté alakítva az archívumból kiragadott emlékdarabkák kirajzolta képet.

A szombati estét emlékkoncert zárja a Figuránál, melyen volt és mostani kollégák, zenésztársak idézik meg hangzás és ritmus által annak az embernek az emlékét, aki Gyergyó zenei és színházi életének fontos alakja volt. Molnár Cs. Antal emléke előtt zenésztársak, volt és mostani kollégák róják le tiszteletüket Cserey Csaba vezetésével.

A Figura retrospektív kiállítása december 7-én, vasárnap délután 18:00 és 21:00 óra közt tekinthető meg újra, a 19:00 órától kezdődő De mi lett a nővel? c. előadás előtt, illetve azt követően, a színház előcsarnokában. A december 7-i előadásnapon a produkció idén utoljára lesz látható a Figura színpadán.

Hirdetés

Ajánlom magam

II. Teátrum Neked!

Zentai Teátrumi Napok, 2018. február 21-24., Zentai Magyar Kamaraszínház

Folytatódik a Magyar Teátrumi Társaság tavaly útjára indított fesztiválja Zentán! Az idén már négy naposra bővült rendezvénysorozat, a II. Teátrum Neked! keretei között a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket- és felnőtteket megszólító színházi programokkal. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nyílt próba és diáktalálkozó Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban 2017. december 18-án több mint 700 diák jelenlétében tartottak színhábemutató foglalkozást. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nagy Orbán a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatója

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn Nagy Orbánt, a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatóját, aki versenyvizsgán nyerte el a tisztséget. Mandátuma öt évre szól. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez az SZFE februárban

Jövőre is megrendezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) elnevezésű nemzetközi fesztivált: 2018. február 1. és 4. között öt külföldi és két magyarországi színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be Budapesten.

(tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Tánc- és összművészeti fesztivál lesz Nagyváradon a helyi színház szervezésében

Második alkalommal szervezi meg az Infinite Dance Festival elnevezésű tánc- és összművészeti fesztivált a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese – közölték csütörtökön a szervezők.

A fesztivál idei programjának összeállításában a szervezők arra törekedtek, hogy megmutassák a táncművészet műfaji sokszínűségét, így Budapesttől Bukarestig a térség kilenc fontos mozgásszínházi műhelye lesz jelen az eseményen. Fellép többek között a Bukaresti Nemzeti Táncközpont, a budapesti Feledi Project, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat és a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház, de marosvásárhelyi, budapesti és bukaresti tánc szakos diákok csoportjait is láthatja a közönség.

Az eseményt gálaelőadás zárja, amelyen a Magyar Állami Népi Együttes csaknem ötven művészt felvonultató, Megidézett Kárpátalja című produkcióját adja elő. A gálát a Csillagocska Néptáncegyüttes vezeti fel.

A táncelőadások mellett koncertek is lesznek, fellép az Oradea Klezmer zenekar, a Perihelion, a Hiperkarma, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel.

Dimény Levente, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy idén kiemelt figyelmet szentelnek a társművészeteknek, így a már hagyományosnak mondható utcai rendezvények, koncertek és műhelygyakorlatok mellett egy különleges összművészeti performanszra is számíthatnak a résztvevők.

Tovább olvasom

Határtalanul

Terék Anna darabját mutatja be az idén a vajdasági Tanyaszínház

Huszonhat helyre látogat el az idén a vajdasági Tanyaszínház, a 39 éves vándortársulat az idén Terék Anna Budapesten élő vajdasági író Hangos disznók harapnak című művét mutatja be Puskás Zoltán rendezésében.

Magyar Attila főkoordinátor az MTI tudósítójának kedden elmondta, hogy a hivatalos bemutatót a Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón július 16-án tartják. Az augusztus 3-i zentagunarasi előadás pedig a világhálón is követhető lesz, a Tanyaszínház már ötödik alkalommal szervezi meg az élő közvetítést.

A szórakoztató, zenés-táncos előadás a humoros helyzeteken túl a mindennapi élet problémáira is rávilágít, a munkanélküliségre és az elvándorlásra is. “Egy színház mindig arról kell, hogy szóljon, ami zajlik körülötte” – szögezte le Magyar Attila.

A Hangos disznók harapnak című darabot, valamint az előadásban felcsendülő dalok szövegét Terék Anna a Tanyaszínház számára írta. Az írónő az MTI tudósítójának elmondta: a rendezőtől támpontokat kapott, milyen irányba haladjon a darab, és ezek figyelembe vételével született meg a szöveg. A címet is a rendező találta ki, annak értelme pedig az előadás során válik nyilvánvalóvá. Terék Anna kiemelte, hogy a Hangos disznók harapnak “főleg a mai vajdasági fiatalokról szól, akik nem tudnak munkához jutni, és ezáltal döntéshelyzetbe kerülnek”. Magyarázata szerint a darab azt mutatja meg, hogy ilyenkor milyen lehetőségek állnak a fiatalok előtt, viszont nem tör pálcát senki felett, nem mutatja meg az “egyetlen jó megoldásnak” tartott irányt.

Puskás Zoltán rendező a Magyar Szó című újvidéki napilapnak azt mondta, az előadás görbe tükröt tart a nézők elé, nem politizálnak, de a színháznak reagálnia kell a környezet történéseire – fűzte hozzá.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is, 2014-ben a társulat kapta a kisvárdai színházi fesztivál fődíját.

A társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt a nyáron. Ezúttal a vándortársulat 28 tagú, az előadásban 17-en vesznek részt, a többiek pedig őket segítik.

A Tanyaszínház központi, kavillói épületegyüttesének 2012-ig kellett volna elkészülnie, ám támogatás hiányában ez máig várat magára – mesélte Magyar Attila. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatásával talán hamarosan elkészül a tervezett múzeum is, illetve a jövő évi, jubileumi, negyvenedik bemutatóra az udvarban álló haranglábba is bekerül a harang. Az évfordulóra egyébként a szokásosnál több programmal készülnek, a tervek szerint koncertekkel nyitják meg a negyvenedik évet, és a várakozások szerint fellép Lajkó Félix hegedűművész, valamint több vajdasági, illetve vajdasági származású énekes.

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: