Rendhagyó évadra készül a Békéscsabai Jókai Színház


Rendhagyó módon zárta az előzőt, és 2020-21-ben is rendhagyóra, a nemzeti összetartozás évadára készül a Békéscsabai Jókai Színház – mondta a teátrum keddi, díjkiosztókkal egybekötött nyilvános évadzáró és évadnyitó társulati ülésén Seregi Zoltán igazgató.

A nézőkkel megtelt színház előtti téren kifejtette, hogy három bemutató maradt el a koronavírus miatt, ebből egyet, A vörös postakocsit nem tudják pótolni, helyette új darabbal, a Szerelem, ó cíművel várták nyáron a közönséget. Wass Albert Tizenhárom almafa című színjátékát szeptember végéig játsszák és szeptember 25-én pótolják a Megfeszített rockoperát is. Így a kőszínházak közül szinte egyedüliként hiánytalanul tudják lezárni az előző évadot – húzta alá.

Elmondta, az új évadra hét felnőtt színházi bemutatóval készülnek, a gyerekeket pedig hárommal várják, amelyek közül kettő ősbemutató lesz. Két új bemutatót terveznek a stúdiószínházba, de ha nem lesz vírushelyzet, ez tavasszal még kettővel nőhet.

Seregi Zoltán közölte, a nemzeti összetartozás évadára készülnek, a január 22-re tervezett bemutató, a Trianon című rockopera szól a legdirektebben a témáról, de a Viktória operett is “súrolja a tematikát”. Gyereknyelven, a legkisebbeknek pedig a Tihany Tündér szól a száz évvel ezelőtti eseményekről.

Rendhagyó zárás után az új évad kezdése is rendhagyó lesz, részben az elmaradt darabok pótlása miatt, részben azért, mert az első, teljesen új darab egy háromszereplős előadás lesz, A pillangók szabadok. Az évad utolsó bemutatója viszont hagyományosan egy zenés, nagyszínpadi darab lesz, a Drakula című horrorrock – mondta Seregi Zoltán.

Az előző és a jelenlegi évad darabjaiból válogatott zenei betétek között kiosztották a társulat szavazatai alapján megítélt díjakat. Több mint száz háttérmunkás közül a legjobbnak Koromné Körösi Berta kelléktáros bizonyult. Az évad színésze fiatal tehetség kategóriában Csonka Dóra lett, az évad érett színművésze címet Tege Antal nyerte el. Tapasztalt színművész kategóriában a legjobb Bartus Gyula lett.

A Gálfy László halála után, 2008-ban a család és a színház által alapított Gálfy-gyűrűt a színművész egykori társa, Felkai Eszter adta át Tege Antalnak, aki 2014-ben egyszer elnyerte már a teátrum legrangosabb elismerését. A díjra az évad bemutatóit rendezők állíthatnak jelölteket, akik közül öttagú szakmai zsűri választja ki a győztest.