Reggeli dinoszauruszokkal – brontoszauruszokkal főleg a Stúdió K Színházban

Fekete Ádám Reggeli dinoszauruszokkal – brontoszauruszokkal főleg című darabját mutatja be a Stúdió K Színház pénteken.

A társulat tagjaira épülő produkciót a szerző rendezésében tűzik műsorra. A Stúdió K rendszeresen kér fel szerzőket új színpadi művek megírására a társulat számára. Ez a tradíció rövid kihagyás után most folytatódik – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

“Néha azt képzelem, hogy mialatt itt járunk-kelünk – ügyeket intézünk, határidőket halasztgatunk, és kétségbeesetten keressük egymás társaságát az éjszakában, magunk előtt is ismeretlen vonzástól vezérelve -, valahol távol, egy szikrázó palota kertjében óriási pikniket tartanak, és mi is ott vagyunk, ott ülünk mindannyian egy hatalmas műanyag asztal körül, és dinoszauruszokkal reggelizünk. Brontoszauruszokkal, főleg” – idézi a közlemény Fekete Ádám dramaturg, színész, író, rendező szavait.

Mint írják, a Reggeli dinoszauruszokkal – megtévesztő címe ellenére – a társulat tagjaira és belőlük épül, általánosítva konkrét sorsokat, jellemeket és történeteket úgy, hogy aztán egészen apró, banális, egyszerre vicces és melankolikus mozzanatokon keresztül mutasson fel látszólag megnyomorított, valójában teljesen hétköznapi, szeretnivaló emberi életeket.

“Mindannyian arra törekszünk, hogy visszataláljunk a gyerekkorunkhoz. Kétségbeesetten vissza szeretnénk kapaszkodni azokhoz a pillanatokhoz, amikor még voltak érzéseink és érdeklődésünk, volt bennünk tehetség és kalandvágy, amikor még tudtunk sírni és nevetni a dolgokon. Természetünknél fogva visszavágyunk – vissza abba az időbe, amikor még (legalábbis mi így éreztük akkoriban) minden előttünk volt” – olvasható a darab ismertetőjében.

Olykor-olykor kétségbeesésünk csillapodik valaki mellett, és akkor vele maradunk, együtt maradunk. “Abban reménykedünk, hogy egymás életében majd otthonra találunk, hogy hazaérkezünk, de amikor besétálunk egymás életébe, valójában kelepcébe sétálunk és egymás vágyaiban, egymás félelmeiben bebörtönözve élünk tovább”. Ez a darab ezeknek az alapvetően abszurd és mulatságosan nyugtalanító megfigyeléseknek a terméke – mutatnak rá a közleményben.

Az előadás alkotói között van Spilák Lajos, Homonnai Katalin, Sipos György, Pallagi Melitta, Lovas Dániel, Nyakó Júlia, György Zoltán és Songoro Laura. A díszlet Márkus Sándor, a jelmez Szabados Luca munkája.

A bemutató után az előadást december 16-án és 27-én is láthatja a közönség.