A Recirquel a My Land című nagysikerű előadással mutatkozik be Lipcsében


Pénteken és szombaton a lipcsei euro-scene fesztiválon mutatja be a Recirquel nagysikerű My Land című produkcióját – közölte a társulat csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a kortárs színházi és táncelőadások európai seregszemléjén a kontinens társadalmi szempontból leginkább aktuális, a műfaji határokat feszegető, innovatív produkcióit állítják színpadra évről évre. A Vági Bence rendezte My Landnek, amelyben a társulat ukrán artistaművészei a szülőföldjükhöz, otthonukhoz fűződő kapcsolatukról mesélnek, különleges aktualitást ad az Ukrajnában zajló háború.
Mint kiemelték, a 32. alkalommal megrendezett lipcsei fesztivál hatnapos programjának középpontjában az innovatív színházi és táncprodukciók legújabb formái állnak: olyan bátor, kísérletező, társadalmilag elkötelezett és releváns műveket mutatnak be, amelyek nemcsak esztétikai szempontból lenyűgözőek, hanem erősen hatnak az érzelmekre, elgondolkodtatnak, és lehetőséget adnak a további diskurzusra.
“Nagyon izgalmas, hogy egy olyan rangos nemzetközi fesztiválon léphetünk fel, amit mintha a My Landre szabtak volna. A cirque danse műfaj ezzel a produkcióval vált érett zsánerré, a háború miatt pedig egyik pillanatról a másikra vált hátborzongatóan aktuálissá az előadás” – idézi a közlemény Vági Bencét, a darab rendezőjét.
A Recirquel művészeti vezetője hozzátette, ennek is köszönhető, hogy noha egy négy éve debütált darabról van szó, folyamatosan kapják a meghívásokat a világ minden tájáról.
Mint írták, a 2018-ban bemutatott My Land a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvözi. Az alkotás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg a produkcióba. Az alkotás kiindulópontja kifejezetten az artisták származása volt. A produkció zenei világa is a résztvevő artisták gyökereit idézi: a felhangzó ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő kutatta fel.
Csak az idei évben több mint 60 alkalommal mutatták be külföldön a My Landet, amely az egyik legkeresettebb magyar kulturális produkcióvá vált a nemzetközi színtéren. Eddig tizenkét országban játszották a kontinensen, nemrégiben a világ vezető művészeti TV-csatornája, az ARTE forgatott egész estés dokumentumfilmet a produkcióról és a társulat ukrán művészeiről – emelték ki.
A My Land a lipcsei fesztivált követően novemberben és decemberben Franciaországban, majd december 27-én Magyarországon lesz látható a Müpa Fesztivál Színházában – áll az összegzésben.