Premierajándék címmel rendhagyó Oscar Wild-darabot mutat be a Thália Színház

Premierajándék címmel mutatja be rendhagyó módon Oscar Wild Lady Windermere legyezője című vígjátéka alapján készült új darabját a Thália Színház szombaton, Csányi Sándor rendezésében.

    Egy próbán keresztül mutatja be egy darab színrevitelének nehézségeit vagy éppen komikus részeit a Premierajándék című vígjáték, amelyet az Oscar Wild-mű alapján Csányi Sándor és maga a társulat írt a hétköznapi színházi gyakorlatok alapján.
    Egy olyan darabot szerettem volna létrehozni, ami kicsit megidézi a főiskolás éveket és visszahozza azt, amit igazán szeretünk a színházban – fogalmazott a rendező a darab csütörtöki főpróbáján.
    Mint mondta, Oscar Wild 1892-ben bemutatott laza szerkezetű, de drámai mondanivalóval bíró darabja alkalmasnak bizonyult arra, hogy bemutassák azt, ahogyan egy színházi próbafolyamat zajlik és végül színpadra kerül a végleges mű. A közönség szemtanúja lehet milyen amikor valaki bakizik vagy elfelejti a szöveget, mi az ami ilyenkor továbblendíti vagy milyen az, amikor a színészek összevesznek, hogyan instruál a rendező, vagy mitől függ, a színpad mely részén hangzik el a monológ. "Nagyon izgalmas dolog az, ahogyan megszületik egy színdarab és úgy gondoljuk, hogy ez a nézőket is érdekli. Minden ami benne van az előadásban, az tényleg a próbák alatt született" – fűzte hozzá Csányi Sándor.
    "Ez nem egy olyan helyzet, nem az a fajta interakció ami normális a színházi előadásoknál, de nem is olyan, mint amilyet a színházak éjszakáján láthatnak a nézők egy próbafolyamatba bepillantva" – fogalmazott Vida Péter, a darab egyik szereplője. Minden egy kísérlet, ami annak a fényében is változik, hogy a közönség hogy reagál – mondta. "Azt sem tudjuk, hogy ez a próba véget fog-e érni, ezért borzasztó izgalmas".
    A történet főszereplője a 21 éves Lady Windermere (Tóth Eszter), aki mindent tud a világról; tudja hogyan kell élni, mi a jó és mi a rossz, azonban egyszer csak "megtörténik maga az élet" és rájön, hogy semmi nem úgy működik, ahogy azt ő elképzelte. 
    "Szerintem ez egy olyan értékes gondolat, amit érdemes átadni a nézőknek egy lányról, aki az előadás végére rájön arra, hogy nem lehet a szemedet becsukni az élet egyik felére és csak a másikra nyitva tartani, mert az élet ennél sokkal bonyolultabb" – fejtette ki a rendező.
    Tóth Eszter mellett a darabban Bán Bálint, Schell Judit, Mózes András, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Vida Péter, Fodor Annamária, Domokos László és Csányi Sándor is szerepel. Oscar Wild szövegét Hamvai Kornél, a színház irodalmi vezetője fordította és alkalmazta színpadra.