Maradjunk kapcsolatban!

Premier a Vörösmarty Színházban

Társulatépítő remekmű: A fösvény

Október 26-án tartja a 2013/2014-es évad első stúdiószínpadi premierjét a székesfehérvári Vörösmarty Színház. A fösvény című Molière-darabot Hargitai Iván rendező viszi színre a Kozák András Stúdiószínpadon.

Szellemes, fergeteges és egyedi vígjátékírónak tartja a modern komédia megteremtőjét Hargitai Iván. „Molière rendkívül személyesen, és izgalmas szituációkban szólaltatja meg a történetet. Vígjátéki szemmel írja mindig ugyanazt a történetet, amelynek a középpontjában általában egy, a középkora vége felé járó férfi áll, aki fura viszonyban van a családjával. Árnyaltan ugyan, de saját zaklatott családi és szerelmi élete mindig megjelenik a drámáiban. Gátlástalanul írja meg saját életét, nem csak másokat, önmagát is kigúnyolja. Miközben remekül szórakozunk a fergeteges vígjátéki poénokon és helyzeteken, igazi, átélhető történetet mesél el” – vallja a rendező.
A darab középpontjában Harpagon tragikomikus személye áll, a többiek csupán az ő függvényei. A gyerekeit, a ház lakóit egy láthatatlan kötélen rángatja, míg az ő láthatatlan kötele és irányítója a pénz. A fösvénység tünetekkel jár, a szorongás, gyanakvás, vagyonféltés és elmagányosodás olyan mélységekbe sodorja, hogy az ember sokszor nem tudja eldönteni, hogy sírjon vagy kacagjon ezeken. A főszereplő Harpagont Hirtling István alakítja, akit nemrégiben a Család ellen nincs orvosság-béli alakításáért a Legjobb mellékszereplő díjával jutalmaztak a Városmajori Színházi Szemlén.
A fösvény szereplőgárdája részben régi, részben új társulati tagokból áll. „Többükkel, például Hirtling Istvánnal és Lábodi Ádámmal dolgoztam már, ám Ostorházi Bernadettel, Kerkay Ritával, Andrássy Mátéval és Varga Máriával ez az első közös előadásunk. Nem csak nekem kell őket megszoknom, hanem nekik is egymásra kell hangolódniuk, ki kell alakulnia a közös nyelvnek. Egyébként sokat segít a társulatépítésben, ha az ember remekművet rendez. A fösvény alkalmas arra, hogy (vágyunk szerint) egy remek előadást hozzunk létre, és arra is, hogy egy érési folyamat szerves része legyen” – mondja Hargitai Iván.
Az előadás díszletét Magyarósi Éva, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezi, a mozgás Widder Kristóf munkája.
A fösvényt premierjét október 26-án tartja a fehérvári teátrum. Ez a nap azonban nem csak a bemutató miatt ünnep: ekkor tartják ugyanis a Stúdiószínpad névadó ünnepségét is. Az előadóterem Kozák András egykori művészeti vezető nevét veszi fel.
 

Hirdetés

Évadmustra

Zeck&Hrabal Színmanufaktúra

Téri Sándor rendezése a Csokonai Színházban

Mi kavaroghatott a hitvesem menyasszonyfejében rólam, a legénybúcsúm sújtotta lakást takarítva, a reménybeli esküvőnk napján? – kérdezhette írógépét költőien Bohumil Hrabal, majd belepötyögte a Házimurik c. kisregényébe, amit a témáról évtizedeken át a leghitelesebb forrásból, az asszonya emlékeiből meríthetett, vagy amit onnan sem. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész

Életének 76. évében, kedden elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Nemzeti Színházszerdán az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: