Pomádé király Varasdon

Gyümölcsöző horvát-magyar kulturális kapcsolatok

Nagy sikerrel mutatkozott be a Veszprémi Petőfi Színház a Pomádé király új ruhája című gyermekoperával nemrég Varasdon, a Nemzeti Színházban. A két teátrum között kialakuló nemzetközi kapcsolat tovább erősödik, idén a horvát társulat vendégeskedik majd a bakonyi megyeszékhelyen.

A közönség hálás vastapssal jutalmazta a veszprémiek vendégjátékát. A produkció a látványvilágával, a remek zenéjével, koreográfiájával, az énekesi, színészi teljesítményével utat talált a gyermek és felnőtt nézőkhöz.

A színházi élmény teljességét biztosította az is, hogy az előadás szövege horvát nyelven kivetítve olvasható volt a színpad felett. A közönség pedig mindemellett a veszprémi teátrum életébe is bepillanthatott az előtérbe kihelyezett fotó és makett-kiállításnak köszönhetően.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója örült annak, hogy sikeres volt a társulat horvátországi bemutatkozása. Mint mondta, pályázatában szerepelt a színház nemzetközi kapcsolatainak az erősítése, bővítése. Ennek eredményeként már Veszprémben vendégeskedhetett a marosvásárhelyi, a komárnói, a sepsiszentgyörgyi színház. Most pedig már megegyeztek a varasdi teátrum vezetőjével, hogy tavasszal a horvát színház érkezik Veszprémbe egy komédiával.

– A varasdi kapcsolatfelvétel fontos állomása volt Magyarország uniós elnöksége idején a két köztársasági elnök találkozása. Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az együttműködés formába öntésének a lehetősége. Ezt a folyamatot segítette Frankovics Katalin, aki a horvát-magyar kulturális kapcsolatok lelkes mentora, s neki köszönhetően mutatkozhattunk be Varasdon. Úgy gondoltuk, hogy egy már kész, különleges produkciónkat hozzuk ide, amely alkalmas arra, hogy megszólítsa a felnőtt és gyermek közönséget is. A fogadtatást látva ezt sikerült is elérnünk – mondta Oberfrank Pál.

Frankovics Katalinhozzáfűzte: szeretné a Varasdon élő magyar családokat jobban bevonni a kulturális kapcsolatok további szélesítésébe. Az együttműködés pedig nem csak színházi, hanem képzőművészeti területen is elindulhat.

A Petőfi Színház varasdi előadását megtekintette Galambos Szilvia, a Veszprém Megyei Önkormányzat humánerőforrás bizottságának az elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a kultúra mindig kapocs, híd lehet két ország, két nép között és ezt erősítette a veszprémi társulat színvonalas, szórakoztató, értékes előadása Horvátországban. Reményei szerint ez a kapcsolat további gyümölcsöket terem majd.