Podcastot indít az OSZMI


Az PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), valamint kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum (BGM) havi rendszerességgel jelentkező Podcast sorozatot indít a népszerű hang- és zenemegosztó platformon, a Soundcloud oldalon.

A sorozat célja az OSZMI különböző gyűjteményeinek, valamint a BGM történetének, kiállításainak és programjainak bemutatása, továbbá olyan kérdések megvitatása, amelyek a színházi emlékezet megőrzésére és továbbadására törekvő munkánk során merülnek fel.

A sorozat potenciális közönségének érdeklődésére tekintettel gyakran kerül majd fókuszba színművészeink életútja és pályaképe is.

A nyitó adásban Lengyel György rendező visszaemlékezését hallhatják, mely az És akkor jött a Tenkes kapitány. Zenthe Ferenc 100 címet viselő virtuális kiállítás közzététele alkalmából készült.
https://soundcloud.com/user-858490119/interju-lengyel-gyorggyel-zenthe-ferencrol

A második adásban Róna Viktor balettművész pályájáról szóló időszaki kiállításuk kurátorával, Halász Tamással és Keleti Éva fotográfussal készített interjút publikálták.
https://soundcloud.com/user-858490119/interju-rona-viktorrol-keleti-evaval-es-halasz-tamassal

A következő beszélgetés főszereplője Bajor Gizi. Életéről, pályájáról Gajdó Tamás színháztörténész, az OSZMI tudományos főmunkatársa beszél majd. Szó lesz a színésznő villájáról – ma a BGM épülete – mint státuszszimbólumról, valamint tervezett kiadványukról, a Vendégségben Bajor Gizinél című kötet átdolgozott kiadásáról is.
A podcast harmadik adása május 19-én, Bajor Gizi születésének 117. évfordulóján kerül adásba.