Pirandello színműve a Zenthében


A minap ismét színészekkel telt meg a salgótarjáni Zenthe Szalon, hiszen Luigi Pirandello – IV. Henrik című színművének próbafolyamatát kezdte el a Zenthe Ferenc Színház. A produkciót Susán Ferenc Vastaps-díjas, T. Pataki Emlékgyűrűs rendező állítja színpadra.

A IV. Henrik története 20 évvel a színpadi események előtt kezdődik, amikor egy fiatal arisztokrata – színész hajlamának engedve – egy jelmezes lovas felvonuláson balesetet szenved. Másnap abban a tévképzetben tér magához, hogy ő IV. Henrik, a középkori német római császár, aki egész életében viszályban állt a pápával és akihez a legendás Canossa-járás is köthető.

Pirandello 1922-ben írott darabja a normalitás és a téboly közötti határvonal elmosódását taglalja, a szerepjátszásról szól, arról, hogy álarcot viselünk, jelmezt hordunk ahhoz, hogy őszinték lehessünk, hogy bosszút álljunk, hogy szeressünk…

IV. Henrik szerepében Kaszás Gergő, további szerepekben: Albert Péter, Baksa Imre, Bozó Andrea, Farkas Zoltán, Kecskés Alexisz, Máté Krisztián, Móczár Bence, Rácz János, Hege Veronika, Kántor Zoltán. Dramaturg Sándor Zoltán, Díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli.

A színház a bemutató időpontját márciusra tervezi, azonban a korlátozások érvényben maradásának esetén az előadásokkal kapcsolatban tájékozódjon a Zenthe Ferenc Színház facebook oldalán, valamint a www.zentheszinhaz.hu weboldalon.