Pikali Gerda öt éve Budaörsön

Pikali Gerdát – aki 2000-ben Kerényi Imre osztályában végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát – Salamon Suba László és Magyar Attila hívta Molnár Ferenc: Liliom című előadására a Budaörsi Játékszínbe. Azóta eltelt öt év, és a közönség egyik kedvence lett. Az alábbi rövid portréban a művésznő az eddigi öt évről nyilatkozik.

– A Liliomban Marika szerepét osztotta rám a rendező, de később az egyik színésznő külföldi útja miatt játszottam benne Julikát is. Szakács Tibor volt a partnerem, akkor dolgoztunk először együtt. Mély barátság alakult ki köztünk az évek során, később több darabban is házaspárt alakítottunk. Ilyen például a Szeretem a feleségem, vagy a Zsákbamacska. A Tanulmány a nőkről című zenés vígjátékban nem az én férjem, de nagy hatással vagyok rá.
Elsősorban drámai színésznőnek tartja magát, de otthonosan mozog más műfajokban is.
– Szeretem kipróbálni magam más területen is. Ezért volt nagy élmény az I love musical című összeállításban részt venni, egyre jobban szeretem a zenés-táncos feladatokat. A Chicago című musicalből énekelem Velma dalát, ami amúgy titkos szerepálmom.
A rendezők gyakran a dívát látják Pikali Gerdában. Budaörsön ettől egészen eltérő szerepkörben is láthattuk.
– Természetesen jól érzem magam azokban a szerepekben, melyekben elegánsan nőies lehetek, jól is esik, ha rám gondolnak az alkotók, de nagyon szeretem a szélsőséges, akár eltorzult figurákat is. A Zsákbamacskában én játszom a csinos fiatalasszonyt, de szívesen belebújnék egyszer-egyszer Amandine bőrébe, akit Timkó Eszter kolléganőm alakít. Szerepe szerint testsúly felesleggel küzd, mégis folyton eszik, orvos férje hiába igyekszik fékezni falánk természetét. Tamási Áron művében, az Énekes madárban viszont mindketten kipróbálhattuk magunkat csúnya, gonosz mostohaként, ugyanis mi játsszuk a vénlányokat, Reginát és Esztert. Nehéz volt megtalálni a stílust és a hangot, de miután rátaláltunk, nagyon megszerettük. Magyar Attila rendezése arra bizonyíték, hogy érdemes a magyar irodalom gyöngyszemeit ápolni.
Pikali Gerda számára fontos a harmónia, az inspiráló környezet.
– A családom, és a barátaim a legfontosabbak számomra. A fiaimat ugyanúgy nevelem, mint a „civil” anyukák, nem is szeretném másként. A Budaörsi Játékszín a második otthonom. Ezt mindig elmondom, mert ide hazajövök. Számíthatok a kollégáimra, a produkciót segítő munkatársakra, nekem biztonságot adnak. Az én életem így teljes, ha valamelyik hiányozna, boldogtalan lennék.
Varga Gyöngyi
Fotó: Olajos Piroska