Maradjunk kapcsolatban!

Díj

Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés rendezői díját

A tavaly elhunyt Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés, a Laurence Olivier-díj rendezői díját, miután a vasárnapi díjkiosztó gálán elfelejtettek megemlékezni a Royal Shakespeare Company alapítójáról – értesült a BBC.

A díjat odaítélő Londoni Színházi Társaság (SOLT) bocsánatot kért a “súlyos hibáért”, és hangoztatta, hogy a 2017 szeptemberében 86 évesen elhunyt rendező “a brit színház óriása volt”.

A botrány nyomán felülvizsgálják a gála In Memoriam-szekciójának szabályait és az In Memoriam-videóba utólag is felveszik Peter Hallt.

A gálát megelőző év elhunytjai közt megemlékeztek többek közt Roger Moore filmszínészről, David Cassidy amerikai popsztárról és John Bartonról, aki Peter Hall-lal együtt alapította meg a Royal Shakespeare Companyt.

Egy szó sem esett azonban Hallról, a színház társaság szerint “merő figyelmetlenségből”. Matthew Bourne Olivier-díjas koreográfus megbocsáthatatlannak, Christopher Biggins színész gyalázatnak nevezte a feledékenységet.

A mulasztást jóvátételéért a családdal egyetértésben a jövő évtől “és aztán mindörökre” Peter Hall nevét fogja viselni a legjobb rendezőnek járó díj – közölte a SOLT.

Utólag megemlékeznek az In Memoriam-videóban a múlt hónapban elhunyt Scott Ambler táncosról és koreográfusról, akire a gálán ugyancsak elmulasztottak visszaemlékezni.

Peter Hall 29 éves korában, 1960-ban alapította és nyolc éven át vezette a Royal Shakespeare Companyt, 1973-ban lett a National Theatre igazgatója. Hosszú karrierje során ő állította először angol nyelven színpadra Beckett Godot-ra várva című, eredetileg franciául született darabját, valamit ő rendezte Harold Pinter Hazatérésének ősbemutatóját.

A National Theatre volt igazgatóinak egyike, Richard Eyre az angol színház keresztapjának nevezte Hallt, a társulat jelenlegi vezetője, Rufus Norris pedig azt mondta: “mindannyian óriások vállán állunk, Peter Hall vállán pedig az egész mai brit színjátszás nyugszik”.

A Laurence Olivier-ről elnevezett díjat 1976-ban alapította a Londoni Színházi Társaság.

Hirdetés

Díj

Kihirdették a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

Varga Klárit, Farkas Ignácot és Nagy Csongor Zsoltot jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban az országos színházi évadnyitón. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Kolozsvári előadás nyerte a POSZT fődíját

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjának színpadra állítása lett a legjobb előadás a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át Pécsen, a Kodály Központban.

(tovább…)

Tovább olvasom

Díj

POSZT – A legkreatívabb színházakat díjazta a Magyar Teátrumi Társaság

Színházat vegyenek! címmel negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Teátrumi Társaság a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) nyitónapján színházmarketing szakmai konferenciáját, amelyet követően díjakat is átadtak. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Átadták a Psota Irén-díjat

Átadták a Psota Irén-díjat kedden a budapesti Rózsavölgyi Szalonban: az elismerést Hernádi Judit színművész vehette át a színházi világnapon. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Március 15. – Balog Zoltán művészeti kitüntetéseket adott át

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár társaságában nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából művészeti és egészségügyi díjakat adott át kedden Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Gálffi László kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Gálffi László kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) makói polgármestertől a Maros-parti városban, a Hagymaházban. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: