Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés rendezői díját

A tavaly elhunyt Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés, a Laurence Olivier-díj rendezői díját, miután a vasárnapi díjkiosztó gálán elfelejtettek megemlékezni a Royal Shakespeare Company alapítójáról – értesült a BBC.

A díjat odaítélő Londoni Színházi Társaság (SOLT) bocsánatot kért a “súlyos hibáért”, és hangoztatta, hogy a 2017 szeptemberében 86 évesen elhunyt rendező “a brit színház óriása volt”.

A botrány nyomán felülvizsgálják a gála In Memoriam-szekciójának szabályait és az In Memoriam-videóba utólag is felveszik Peter Hallt.

A gálát megelőző év elhunytjai közt megemlékeztek többek közt Roger Moore filmszínészről, David Cassidy amerikai popsztárról és John Bartonról, aki Peter Hall-lal együtt alapította meg a Royal Shakespeare Companyt.

Egy szó sem esett azonban Hallról, a színház társaság szerint “merő figyelmetlenségből”. Matthew Bourne Olivier-díjas koreográfus megbocsáthatatlannak, Christopher Biggins színész gyalázatnak nevezte a feledékenységet.

A mulasztást jóvátételéért a családdal egyetértésben a jövő évtől “és aztán mindörökre” Peter Hall nevét fogja viselni a legjobb rendezőnek járó díj – közölte a SOLT.

Utólag megemlékeznek az In Memoriam-videóban a múlt hónapban elhunyt Scott Ambler táncosról és koreográfusról, akire a gálán ugyancsak elmulasztottak visszaemlékezni.

Peter Hall 29 éves korában, 1960-ban alapította és nyolc éven át vezette a Royal Shakespeare Companyt, 1973-ban lett a National Theatre igazgatója. Hosszú karrierje során ő állította először angol nyelven színpadra Beckett Godot-ra várva című, eredetileg franciául született darabját, valamit ő rendezte Harold Pinter Hazatérésének ősbemutatóját.

A National Theatre volt igazgatóinak egyike, Richard Eyre az angol színház keresztapjának nevezte Hallt, a társulat jelenlegi vezetője, Rufus Norris pedig azt mondta: “mindannyian óriások vállán állunk, Peter Hall vállán pedig az egész mai brit színjátszás nyugszik”.

A Laurence Olivier-ről elnevezett díjat 1976-ban alapította a Londoni Színházi Társaság.