Maradjunk kapcsolatban!

Kitekintő

Peter Brook 93 évesen saját darabját vitte színre Párizsban

Peter Brook 93 évesen újra rendez Párizsban: a kortárs színház egyik legjelentősebb alkotója ezúttal saját színdarabját vitte színre, amelyet egy több mint hetven évvel ezelőtti afganisztáni útja ihletett.A The Prisoner (A fogoly) című hetvenperces humanista és költői történet a megváltásról és az emberi szabadságról szól. Főhőse egy, az apja meggyilkolása miatt elítélt fiatal férfi, akinek egy politikai foglyok számára, a sivatagban fenntartott börtönnel szemben, egyedül kell letöltenie a büntetését. Az angol nyelvű előadás főszerepét a Sri Lankai-i Hiran Abeysekera alakítja.

Jóllehet Peter Brook 2010-ben 36 év után leköszönt a párizsi Bouffes du Nord színház igazgatói posztjáról, rövid, látszólag könnyed és egyszerű előadásait továbbra is itt, azon a játszóhelyen mutatja be, amelyet egy külvárosi, lepusztult és elhagyatott egykori színházépületből ő tett Franciaország egyik leghíresebb színházává.

Két évvel ezelőtt a budapesti Trafóban is bemutatott Csatamező című produkció után, amely az indiai eposz, a Mahábhárata záró epizódjából készült, sokan azt gondolták, hogy a brit születésű, de évtizedek óta Párizsban élő Peter Brook végleg visszavonul. Az emberi létezés alapkérdései, a háború, a halál, az igazságszolgáltatás témái azonban továbbra is foglalkoztatják. Újdonság azonban, hogy ezúttal egy saját maga által átélt történetet vitte színre hosszú évtizedek óta állandó munkatársa, Marie-Hélene Estienne közreműködésével.

Peter Brook az 1940-es években járt feleségével, a három évvel ezelőtt elhunyt Natacha Parry brit színésznővel és két barátjával Afganisztánban, ahonnan örökre szóló emlékkel tért haza. Találkozott egy szúfi mesterrel, aki elmesélte neki: azt kérte egy bírótól, hogy a tanítványára, aki megölte az apját, ne elzárást szabjon ki, hanem kötelezze arra, hogy a börtönnel szemben ülve kelljen letöltenie a büntetését.

“Minden azon múlt, hogy a fiatalember belássa, hogy szükséges a büntetés a megtisztuláshoz. Azzal, hogy ezt a börtönnel szemben tette meg, szembesült azzal, amit valójában tett” – mondta Peter Brook egy interjúban. A rendező találkozott is a gyilkossal a börtön előtt. “Nem beszéltünk egymással, de láttam a szemében, hogy megindult benne a folyamat” – tette hozzá.

A darab megírásához a rendezőre Georgij Ivanovics Gurdzsijev görög-örmény misztikus tanító is erősen hatott, akinek a XX. század eleji tanításai azt hirdették, hogy a meditációval az ember magasabb tudatszintre kerülhet.

“AZ ENSZ-ben az emberek összeülnek tanácskozni, és ez egy olyan érdekes szóhoz vezet, mint a határozat. Pedig semmit sem oldanak meg, és mégis mindenki nyugodt lelkiismerettel hazamegy. Ez a fogoly a darabban ezt nem teheti meg. Neki a valósággal kell együttélnie” – hangsúlyozta a rendező.

Peter Brook azt reméli, hogy az előadás “valami erősebbre inspirálhat, mint a reménytelenség, a betegség vagy azok a szörnyűségek, amelyeket a hírekben látunk, például Szíriában”. Az azonban soha nem volt a célja, hogy megváltoztassa a világot, szerinte az nevetséges is lenne. Nem hisz az úgynevezett elkötelezett politikai színházban, hanem inkább gondolkodásra és spiritualitásra szeretné késztetni a nézőit, akár Shakespeare-darabokat visz színre, akár a Carment adaptálja.

A Párizsban március 24-ig látható előadást az év második felében Londonban, majd több amerikai városban is bemutatják.

Hirdetés

Kitekintő

Ausztriai bemutató Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából

Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát mutatják be Ausztriában, a bécsi Theater Brett színpadán csütörtökön az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében.

(tovább…)

Tovább olvasom

Kitekintő

Magyar színházi hét kezdődik a gdanski Shakespeare Színházban

A budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődik csütörtök este a gdanski Shakespeare Színházban a magyar színházi hét, amelynek programjában a Tünet Együttes, majd a Frenák Pál Társulat egyik produkciója, valamint a Maladype Színházkisoperája is szerepel.

(tovább…)

Tovább olvasom

Kitekintő

Cirkuszkonferencián járt Kínában Fekete Péter

Nemzetközi szakmai tanácskozáson vett részt augusztus közepén a kínai Zuhangban Fekete Péter miniszteri biztos. Az „Adj arcot a művésznek!” címet viselő felszólalása nagy tetszést aratott a Második Nemzetközi Kínai Cirkuszfesztivált előkészítő szakmai konferencián.

A videókivetítésekkel tarkított előadás újszerű témakört tárgyalt: a társadalmi üzenetek vizuális megjelenítését a művészetben. A több mint 5000 néző előtt megrendezésre került kínai cirkuszfesztiválon már használták, vetítették is a Fekete Péter felvetésén alapuló képeket.

A kongresszuson elemezések folytak az állatok cirkuszi szerepeltetéséről és védelméről is. Latin-Amerika több országban betiltották az állatszámokat már, ami hangos vitát eredményezett a fórumon. Nem kis figyelmet keltett az is, amikor elhangzott: a politika több országban is foglalkozik ezzel a témával. Többen leszögezték: a cirkuszban az állatokkal együtt élő és gyakran egy életen át együtt dolgozó, artistáknak önszerveződő módon kell élen járniuk állatvédelmi programok népszerűsítésében. A jogszabályok be nem tartóit – akár szakmán belül akár azon kívülieket -, ki kell szorítani a megmutatkozás lehetőségéből és példásan meg kell büntetni.

A nemzetközi kongresszuson rész vett Ding Wei, Kína kulturális miniszterhelyettese.

Jelen voltak a sanghaji, a zuhangi és a guangzhou-i cirkusz igazgatói, képviseltették magukat mexikói és olasz cirkuszszakértők, ott voltak a Moszkvai Nagycirkusz, a Nikulin Cirkusz vezetői, valamint számos kínai cirkuszvezető jelenléte emelte az esemény rangját.

Fekete Péter beszámolt a hazai cirkuszművészet megújításának tervéről is a kongresszus résztvevőinek, akik nagy várakozással tekintenek a magyar ötletekre, kezdeményezéskre.

Magyarországon is hamarosan fórum szól majd az állatok cirkuszi szerepeltéséről. Tavasszal indult a Mit neked cirkusz! program, ennek részeként havi rendszerességgel ARTista Café nevű beszélgetéssorozatot rendeznek a Fővárosi Nagycirkuszban, mindig egy-egy cirkuszi témát körbejárva. Az állatokról szólót november 2-án tartják.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: