Pénteken kezdődik az eSzínház Fesztivál


A jövő vasárnapig tartó online színházi találkozón 19 előadás látható

Az ország egyetlen online színházi seregszemléjét szeptember 16. és 25. között második alkalommal rendezik meg – áll a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Mint írják, a nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, amelyek közül 19 produkció kerül fel az eszinhaz.hu online platformra.
A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-, és a Culture.Crane-különdíjakat is átadják. A szervezők a nézők szavazatai alapján ítélik oda a közönségdíjakat.
Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészt az elmúlt évek nehézségei, a Covid-19-járvány sújtotta évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára.
Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti ki, így támogatva munkájukat, működésüket – áll a közleményben.
Mint írják, az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával.
A szakmai zsűri tagja idén Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.
A többnapos eseménysorozaton a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház, a Forte Társulat, a FreeSZFE Egyesület, a Bethlen Téri Színház, az Exit Generáció, a Független Színház Magyarország, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a KVTársulat, a Madách Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely produkcióit láthatja a közönség.
Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra is elérhető.
A fesztivált ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik.
Az eSzínház Fesztiválról további információ a https://eszinhaz.hu/hu linken érhető el.