Maradjunk kapcsolatban!

Cirkuszművészet

Pályára álltak!

A Cirkuszi szomszédolás című műsor lezárásaképpen megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület. A tagsági díj 1 euro, az egyesületi tagság értéke azonban ennek sokszorosa.

Ahogy a hangsúlyozottan politikamentes szervezet alapító okiratának preambuluma fogalmaz: „A cirkuszművészet különböző ágazatainak képviselői a Fővárosi Nagycirkusz „Cirkuszi szomszédolás” programja alatt kifejezték akaratukat, hogy szükség van egy egyesület megalkotására Közép-Európában, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb módon legyenek képviselve az artisták, a cirkuszművészek érdekei.” Az alapító okiratból kiderül, hogy nem csupán érdekképviseletről van szó, hanem a cirkuszművészet népszerűsítéséről, közös cirkuszi produkciók létrehozásáról, cirkuszszakmai rendezvények szervezéséről. Továbbá a munkavállalás elősegítése érdekében végzett, határokon átnyúló szakmai segítségnyújtásról, az állatvédelmi, állategészségügyi elvek érvényesüléséről a cirkuszi produkciókban, a cirkuszokban felnövő és játszó artista gyerekek oktatásának megszervezéséről. A szervezet segíteni kívánja továbbá az artistaiskolák képzési programját, a szociális cirkusz eszközeivel csökkenteni igyekszik a társadalmi egyenlőtlenségeket.

_urb4034.jpg

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója érthető örömmel fogadta az új szervezet megalakulását. – Amikor kilenc országból érkezett negyven művész közfelkiáltással úgy dönt, hogy egy Magyarországon működő, magyar elnök vezette egyesülethez szeretne tartozni, a szakmai munkáját a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesületben szerzett tagsággal kívánja segíteni, valamint érdekvédelmét is arra bízza, úgy vélem, az nagyon komoly dolog. Az elmúlt két hónap együttműködése, közös munkája mutatta meg Cirkuszi szomszédolás című műsorban résztvevő fellépőknek, szakembereknek, az egyesület alapítóinak, hogy hihetnek a magyar cirkuszművészetnek, és hihetnek abban, hogy az a Közép-Európai Cirkuszművészeti Központ, amit rövidesen felépítünk, továbbá az a gondolkodásmód, amivel a cirkuszművészetet vezetni és szolgálni kívánjuk, az nem csak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát segíti majd. Ennek az egyesületnek a magalakulása, alulról jövő kezdeményezésként, nagyon széles szakmai réteg véleményét fejezi ki.

_urb4142.jpg

Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője ugyancsak úgy véli, fontos szervezet alakult, hiszen Közép-Európában több olyan ország található, amelyben viszonylag kevés közfigyelem esik a cirkuszművészetre, ezekre az országokra is nagyon ráfér a segítség, és így talán ott is több központi segítséget kap majd a cirkuszművészet, amely változatlanul nagyon népszerű szerte a világban.

image002.jpg

Rippel Viktor artistaművész is üdvözölte az egyesület létrejöttét. Szerinte is sok a közös érdek, közös tennivaló. Úgy véli, miközben az artisták állandóan utaznak, nagyon megnyugtató, ha a felmerülő problémák megoldásában áll mögöttük egy szervezet, ami a világ bármely pontján elérhető, mozgósítható.

Fotó: Urbán Ádám

Hirdetés

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Januárban rendezik meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált

Cirkuszfesztivál 2018

Négy földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit január 8. és 14. között a Fővárosi Nagycirkuszban, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Az Argentin követségen is bemutatkozik a cirkuszművészet

Cirkuszművészek is fellépnek hétfőn az argentin nagykövetség fogadásán, ahol Fekete Péter, a fővárosi nagycirkusz igazgatója a diplomáciai küldöttségek felé tolmácsolja meghívását a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Mintegy 1200 gyereket látott vendégül a Fővárosi Nagycirkusz az Erzsébet-karácsony keretében

Mintegy 1200 magyarországi, szlovákiai, cseh és lengyel diák nézhette meg pénteken a Fővárosi Nagycirkusz A Csodagömb – Cirkuszi Nagykarácsony című előadását az Erzsébet-karácsony program keretében. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitja az újkori cirkuszművészet jubileumi évét

Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Nagycirkusz és az Orosz Állami Cirkusz

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk). (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: