Ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált


Május 5. és 9. között ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált Budapesten; a Független Színház Magyarország Roma Hősök című programsorozatának középpontjában a család áll, a fesztiválnak az RS9 Színház ad otthont.

A nemzetközi színházi találkozóra évről évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség még nem láthatott – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit. Az idei öt produkció – köztük cseh, ír, szlovák és két magyar előadás – családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járja körbe.

A témához kapcsolódva a fesztivál mottója “családok és harcok”. “Az idealizált, képkeretekből ránk mosolygó reklám család helyett hús-vér kapcsolatok érzelmi labirintusa tárul elénk, ami megannyi csoda és harc helyszíne lehet, de a miénk” – írják az ismertetőben.

Mint kiemelik, a programban szereplő színdarabok széles spektrumát mutatják be ennek a viszonyrendszernek, hiszen a család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre.

A különböző művészeti ágakat – zene, irodalom, előadóművészet – ötvöző fesztiválprogram mindazokhoz szól, akik azért járnak színházba, hogy új világokat ismerjenek meg, és saját megszokott nézőpontjaikat is megkérdőjelezzék. Ezen az utazáson az idén 15 éves Független Színház Magyarország kalauzolja nézőket – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a társulat az évforduló alkalmából a fesztivál nyitónapján bemutatja az európai roma színháztörténet alapkövét: egy digitális roma színházi gyűjteményt.

A Békamesék című punk opera énekelve, fájó humorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, egy béka-metaforán keresztül. A Gyászolt Írország? című előadás, a Traveller Wagon Wheel Company produkciója egy 2015-ös írországi tűzvész elmesélésén keresztül mutatja be, hogy a többségi társadalom és az ír állam hogyan viszonyul a travellerekhez a mai napig.

A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja a közönség elé, mennyire igazságtalanul nagy terhet rónak a roma nőkre a történelem viszontagságai.

A Roma Hősök koncert alkalmával a közönség megtudhatja kiket látnak hősnek a hazai roma zenészek. A koncerten a leghíresebb cigány zenészek műveit mutatják be.

A kassai Actor Színház Ingmar Villqist lengyel szerző Helver éjszakája című darabját játssza a fesztiválon. Az előadás Helver és Klára közös estéjét mutatja be az 1930-as évek Európájában, miközben körülöttük polgárháború dúl. Ellentmondásosan szép és titkokkal teli kapcsolatuk az egyetlen kapaszkodó mindkettejük számára.

A Boda-Novy Barnabás által írt Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadás a legendás női cigányprímás életét és bátorságát mutatja be. A romantikus, autentikus zenével kísért darab azt a nőt mutatja be, aki évszázadokra meghatározta a magyarországi cigány zenét, és a roma kultúra meghatározó alakja lett.

A programokról bővebb információ az independenttheater.hu oldalon érhető el.