Öt premierrel készül a Győri Balett


Öt premierrel készül a Győri Balett a 2023/2024-es évadra, amelyben felújított darabokat is műsorra tűznek – mondta az évadnyitó társulati ülésen a társulat igazgatója kedden a Győri Nemzeti Színházban.

Velekei László hangsúlyozta: folytatják a Markó Iván-i örökséget, ami szerint “a közönségünkkel válik egy teljes egésszé a művészetünk”, mert ez teret enged annak, hogy a táncművészetet több stílusban is kipróbálják. Fontos, hogy minőségi, ugyanakkor mégis színes előadásokat hozzanak létre – fűzte hozzá.
Elmondta, hogy október 27-én mutatják be Győrben a felújított A skarlát betű című darabot, amelyet “drámaibbá és hatásosabbá” tettek. December 12-én a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekarral a Planéták című előadást mutatják be.
Győrben december 22-én a Győri Filharmonikus zenekarral egy úgynevezett minipremiert tartanak, ahol a már műsoron lévő Passage és a Bolero című darabok mellett a Négy évszak című előadást is megismerhetik a nézők.
A Kisfaludy-teremben az Abigélt, a legkisebbek pedig A kockásfülű nyúl bemutatóját is láthatják az idei évadban.
Műsoron marad az Antigoné, az Egy lépéssel közelebb, a GisL a Romance, a Movements to Stravinksky, Mimi, az Anna Kerenina, a Passage, a PianoPlays, a Bolero, a Peer Gynt, a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya, a Maszkabál, a Maszkabál 2, valamint a Max és Móric című darabok – sorolta.
Velekei László kiemelte, hogy az idei évad is izgalmas lesz, hiszen Győrön kívül fellépnek még több alkalommal a fővárosban, Pécsett, Gödöllőn, Komáromban, Romániában, Törökországban, Szerbiában, Kolumbiában és várhatóan Dél-Koreában is.
Az igazgató beszélt arról is, hogy idén elindítják a Mini balett című tanfolyamot is.
Szalai Judit, a Mini balett tanfolyam szakmai felelőse elmondta, hogy a foglalkozásokra öt és nyolc év közötti gyermekeket várnak heti rendszerességgel a színház balett termébe. A tanfolyamon a legkisebbek a klasszikus balett alapjaival ismerkedhetnek meg – fűzte hozzá.
Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a Győri Balett a város jelképének számít, amely nemcsak az országban, hanem a világban is növelni tudja a város ismertségét, varázsát.
Hozzátette: a város eltökélt, hogy segítse a társulat munkáját.