Ősbemutató Zalaegerszegen

Krusovszky Dénes: Az üveganya című tragikomikus játékának ősbemutatóját tartotta február 6-án a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Sztarenki Pál rendezésében, a házi színpadon. A főbb szerepeket Bellus Attila, Lőrincz Nikol, Urházy Gábor László, Baj László m.v., Bálint Péter, Ecsedi Erzsébet, Lupaneszku Vivien, Besenczi Árpád Jászai-díjas, Szakály Aurél és Kiss Ernő Jászai-díjas alakítja.

A szerző így ír darabjáról:
Vajon átléphető-e az űr egykori és mai önmagunk között, és vajon létezik-e visszatérés? Ha igen, hogyan, ha nem, miért? Az üveganya helyszíne egy teljesen átlagos magyar kisváros, ahol a felszínen többé-kevésbé minden rendezetten zajlik, a felszín alatt azonban ott lapulnak a múlt árnyai, miközben a jelen újabb félreértéseket, sérüléseket és elszalasztott lehetőségeket halmoz fel. Mi történt az elmúlt húsz évben, hogyan indult valaki fölfelé, valaki lefelé? A folyamatosan fölbomló és újraszövődő baráti, szerelmi, üzlettársi kapcsolatok hálójában mi maradt meg abból, amit egykor az élettől reméltünk?

Krammer egyszer hibázott, és azóta is ennek a hibának a hatása alatt él idős édesanyja házában, elzárkózva korábbi kapcsolataitól, volt feleségétől és saját lányától is – aki azonban elkeseredett kísérleteket tesz arra, hogy visszaszerezze őt. Miután az anya meghal, a temetése napján Krammer kénytelen kilépni a menedék biztonságából és ekkor szembesülnie kell mindazzal, ami elől menekülni próbált, és mindazokkal, akik egykori élete főszereplői voltak. Erről a napról szól ez a darab, és arról a görcsös rázkódásról, ami hol sírásnak, hol nevetésnek látszik.

Fotó: Pezzetta Umberto