Ősbemutató az Eötvös10 színpadán


Június 19-én 20 órakor az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán kerül sor Varsányi Anna: Az öltöztető című kortárs drámájának ősbemutatójára. A rendező Čarna Kršul, a szereplők Spilák Klára, Tornyi Ildikó és Nagyhegyesi Zoltán, a produkció menedzsmentjéért pedig a Werk Akadémia színházi menedzser szakos hallgatói felelnek.

A tizenegy fős csapat tavaly októberben kezdte meg a közös munkát, és bár a pandémia alakította körülmények nem könnyítették meg első színpadi produkciójuk megvalósulását, mégis magabiztosan, az innováció teljes igényével, egy csapatként vitték végig az előadás menedzselését. Kiváló művészi gárdát állítottak maguk mellé, és a korábbi közléssel ellentétben, az előadás ősbemutatóját nem online keretek között, hanem élőben, nézők előtt tartják meg június 19-én, az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán.

A Werk Akadémia diákjai abban bíznak, hogy a rendkívüli körülmények ellenére sikerül néhány óra erejéig visszahozni azt a szeretett színházi miliőt, amely mindannyiunk életéből hiányzott már.

A darab rendezője Čarna Kršul horvát színésznő, rendező, az Asterion Project multikulturális, professzionális színházi társulat megalapítója. Oldalán Tornyi Ildikó színművész, aki korábban 13 éven keresztül volt a Vígszínház tagja, jelenleg pedig szabadúszóként tevékenykedik. Az öltöztetőben M karakterének megformálását vállalta magára. A bosszantó anya, Erna szerepében a hosszú idő után először színpadon álló művész, a Sarah Jessica Parker magyar hangjaként ismert Spilák Klára lesz látható, míg az Öltöztető figuráját Nagyhegyesi Zoltán, Gundel művészeti díjas kecskeméti színművész formálja meg.

A darabról

Néveri Lajos, egykori színházi öltöztető nem teszi ki a lábát a lakásából, mióta szeretett főnöke, a népszerű díva elhalálozott. Észrevette azonban, hogy enyhül a fájdalma, ha a színésznő jelmezeit viseli. Egy nap a különösen zárkózott fiúhoz bekopog az alsó szomszédja, M, mert Lajos eláztatta a lakását. M az első pillanattól fogva elfogadja a fiú furcsaságait. A lány író szeretne lenni, de jobb híján újságíró egy igénytelen pletykalapnál. Életét tovább nehezíti levakarhatatlan anyja, aki folyamatosan kritizálja, és saját problémáival fárasztja. Az asszony hívatlanul ugyan, de Lajos lakását is beveszi. Az a benyomása ugyanis, hogy a fiúban bizalmasára akadt. M igyekszik Lajost kimozdítani egyrészt az apátiájából, másrészt a lakásából. A feladat nem egyszerű, de egy elszánt nő számára nincs akadály…

Az előadás védettségi igazolvánnyal látogatható.

A próbán készült fotókat Morva Daniella készítette