Maradjunk kapcsolatban!

Premier

Örkény-darabbal indítja az évadot a Békéscsabai Jókai Színház

Az új évad első bemutatójaként Örkény István Macskajáték című drámáját láthatja a Békéscsabai Jókai Színházban pénteken a közönség.

Mint Seregi Zoltán igazgató kiemelte, ez lesz a nyáron felavatott Sík Ferenc Kamaraszínházban az első előadás, és a nagy érdeklődésre tekintettel két bemutató előadást is tartanak.

A Békés megyei születésű Juhász Róza rendező az MTI-nek úgy nyilatkozott: korábban színészként dolgozott már a békéscsabai teátrumban, és mindig foglalkoztatta, milyen lesz visszatérni ide.

A tragikomédiát igazi női darabnak nevezte, mint mondta, egy férfi rendező biztosan kicsit másként értelmezné a női lelkivilágot, hiszen máshogy látja, ahogyan a nők egymás ellen áskálódnak, ahogyan a szerelmi örvényeket megélik. Épp ezért próbálta tanácsokkal segíteni a színészeket, hogyan találják meg a jelenetek hangulatát, hogy a szerelmi hurrikán vagy épp az áskálódások “kijöjjenek”.

Juhász Róza elárulta: nem szereti megnézni munka előtt a darab korábbi feldolgozásait, hogy azok ne kössék meg a kezét. “Miután nagyjából összeállt a mű, megnéztem egy másik színház korábbi változatát, és rájöttem, én akaratlanul is teljesen máshogy fogtam meg” – fogalmazott.

Az időtálló szerelmi történet a hatvanas években játszódik Budapesten, a rendező nem akart sem a koron, sem a helyszínen változtatni. Mint mondta, szerinte így gazdagabb lesz a darab, “a történet pedig úgyis olyan erős, hogy fölemelkedik a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, és csak magát a sztorit követjük”.

Juhász Róza szerint a darab szerkezete nagyon “filmes”, nem csodálja, hogy filmet is készítettek a műből. Ez technikailag – a sok hirtelen jelenetváltással – kihívás elé állítja a színházat, de színészileg még könnyebb is követni a ritmust azzal, hogy nagy díszletváltások nincsenek a csaknem két és fél órás műben.

Orbánné szerepére visszatér a színpadra a korábban évtizedekig Békéscsabán játszó, de kilenc éve visszavonult Felkai Eszter. A Jászai-díjas színésznő az olvasópróbák kezdetén úgy nyilatkozott: “tényleg komolyan gondoltam, hogy visszavonulok, azt hittem, vége a színháznak. Sokszor hívott, ajánlott szerepeket Fekete Péter korábbi igazgató is, de nem akartam elfogadni. A kinevezése napján Seregi Zoltán azt mondta: tervezik a Macskajátékot, de meg sem kérdez, mert úgysem akarok jönni. Gondolkodási időt kértem, aludtam rá, elolvastam, és megdöbbentett, micsoda remekmű! Ennek a szerepnek nem tudtam ellenállni. Rég játszottam ilyen izgalmas és összetett karaktert. Kilenc éve izgatottan várom a nézőkkel való újbóli találkozást.”

A darabban mások mellett Fodor Zsóka, Kovács Edit, Tarsoly Krisztina, Liszi Melinda, Presits Tamás és Nagy Róbert szerepel. A díszletet és a jelmezt Libor Katalin tervezte.

Hirdetés

Balett

A Pécsi Horvát Színházban mutatja be új előadását a Pécsi Balett

A megújult Pécsi Horvát Színházban tartja Diamonds című, új előadásának bemutatóját a Pécsi Balett május 10-én. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Dog Story címmel tartják az évad utolsó bemutatóját a Játékszínben

A szerelemről, a hűségről és a felelősségről szóló Dog Story című darabot tűzi műsorra a Játékszín az idei évad utolsó bemutatójaként május 19-én. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Zserbótangó címmel tart bemutatót az Újszínház

Esztergályos Cecília és Tordai Teri főszereplésével bemutatóra készül az Újszínház április 6-án: a Zserbótangó című darabot tűzik műsorra, Dörner György rendezésében. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Berlin, Alexanderplatz – Bemutató a Katona József Színházban

Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című regényét vitte színre a Katona József Színházban Kovács D. Dániel rendező. A darab a szombati bemutatót követően márciusban és áprilisban is 3-3 alkalommal látható. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Két bemutatót tart hétvégén a Vígszínház

Két bemutatót tart hétvégén a Vígszínház: A félkegyelmű című előadást pénteken a Pesti Színházban, az Egy éj a Paradicsomban című bohózatot szombaton a Vígszínház nagyszínpadán láthatja a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: