Operett “újratöltve”

Manapság közkedvelt minden, ami retro. Most a kecskeméti Katona József Színház is egy régi műfaj megújítására törekszik: a méltán népszerű operettet szeretnék modernizálni, huszonegyedik századivá tenni. Ezért többfordulós pályázatot írtak ki, amelyre bárki jelentkezhetett, és amiről Károly Katival, a kecskeméti Katona József Színház zenei vezetőjével beszélgettünk.

– Mi ösztönözte a színház vezetését a pályázat kiírására?

– Az operett egy kissé elfeledett műfaj mostanában, ami jogtalan, hiszen abszolút hungarikum. Méltán lehetünk büszkék arra, hogy a mi nemzetünkben ilyen sok nagyszerű operett született. Ezért azt gondoltuk, hogy felelevenítjük, és egyúttal modernizáljuk az operett fogalmát. Pályázatunkkal arra sarkalljuk a zeneszerzőket és szövegírókat, hogy új, modern operetteket hozzanak létre.

– Kik jelentkeztek a pályázatra?

– Sok pályamunka érkezett be az első fordulóra, amelyre egy szinopszist és egy zenei tervet kellett leadniuk a nevezőknek. Vannak köztük a szakmában ismert, nagy nevek, és ismeretlenek is. Meglepetésünkre egyébként még Amerikából is kaptunk szövegkönyvet és zenei anyagot.

– Hányan jutottak tovább a következő fordulókra?

– Tíz pályázati anyagot engedtünk tovább. A második fordulóra már öt zeneszámot – ha úgy tetszik, öt dalt – kértünk a pályázóktól, valamint négy jelenet kidolgozását.

– Az indulók milyen eszközökkel próbálták megújítani a műfajt?

– Néhány pályázó teljesen megmaradt a hagyományos stílusnál, de olyan tervet is kaptunk, amelyben megmutatkozik, hogy a meglévő operett-motívumokat milyen új köntösbe bújtatnák az alkotók. A műfaj modernizációjának számtalan módja lehetséges. Lehet például a hagyományos operett-szituációkat mai társadalmi környezetbe illeszteni, vagyzenei értelemben modern hangszereléssel felfrissíteni, ismert operettmotívumokkal játszani, idézni, vagy fordítva, napjaink zenei stílusaiból – a jazztől a rap-ig – jellegzetes elemeket a melódiák közé csempészni. Egyszóval rengeteg megoldás létezik. Mi azt keressük, aki a legötletesebben tudja megoldani a feladatot. – Mi lesz a nyertes pályázó díja? – A legjobb pályamunkáért pénzjutalom jár, ám ennél sokkal fontosabb, hogy az operettet be is mutatjuk színházunkban.


Bera Linda