Maradjunk kapcsolatban!

Látcső

Önállóan működik tovább a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Önállóan működik augusztustól a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, ehhez átalakítják a teátrumot is működtető kft.-t. Salgótarján közgyűlése csütörtökön hozta meg a döntést azért, hogy a színház kiemelt előadóművészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson.

Fekete Zsolt polgármester az ülésen ismertette: az önkormányzat jelenleg a más feladatokat is ellátó Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.-n keresztül működteti a színházat.

A társulatot 2013. június 11-én vették nyilvántartásba előadóművészeti szervezetként, a művészeti tevékenységének jellege szerint egytagozatos (prózai) színházként működik.

A színház 2016 augusztusában kezdeményezte a kiemelt előadóművészeti szervezetté való minősítést, de a Színházművészeti Bizottság nem támogatta a kérelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a kedvező döntés érdekében az önálló kft. megalakítását javasolta.

A polgármester elmondta: mivel szeretnék, hogy a színház megfeleljen a kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetek számára előírt kritériumrendszernek – ami jelentős mértékű támogatás elnyerését jelenthetné a színház számára -, indokolt a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. profiltisztítása úgy, hogy a cég a jövőben tisztán színházként működjön tovább, míg egyéb feladataira egy új gazdasági társaságot alapítanak. Ez lehetővé teszi, hogy a színház az eddig megszerzett regisztrációit jogfolytonosan tovább vigye – tette hozzá.

A salgótarjáni színház augusztus elsejétől válik önállóvá, erről egyhangúlag szavaztak Salgótarján képviselői.

Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a döntés után az MTI-nek elmondta: valószínűleg Zenthe Ferenc nevét veszi majd fel a kft. is, és új szervezeti felépítést, színházi struktúrát kell kialakítaniuk.

Kitért arra, hogy 2017 októberében újra beadták a kérelmet és mivel 2016-ban a szakmai szempontoknak megfelelt a színház, azzal, hogy megszűnik az egyetlen kifogásolt feltétel, 2019-ben már kiemelt támogatást kaphatnak. Ez az egytagozatos prózai színházaknál 80 és 150 millió forint között alakul számos szempont értékelése alapján és mint az igazgató elmondta, a Zenthe Ferenc Színház jelenleg 18 millió forintos működési állami támogatást kap, valamint tájolásra, produkciók előállítására ötmillió forintot.

Lehet látni, hogy a kiemelt státus mekkora előrelépést jelenthet mind a művészeti, mind a háttérmunkában; lehetőség nyílna a gépjárműpark fejlesztésére, a raktárkapacitás bővítésére, technikai eszközfejlesztésre – tette hozzá.

Simon Lajos elmondta azt is: a hetedik évadra készülve hat premiert terveznek, négy nagy színházi és két kamaraszínházi bemutatót. Megtartják a bérletstruktúrát, vagyis a következő évben is közel ötven színházi előadás lesz Salgótarjánban. Saját produkcióikkal folytatják a tájolást, és növelni akarják a 2017-es, száz fölötti vendégszereplés számát. A cél az, hogy a következő évadban nagyjából kétszáz színházi esemény kapcsolódjon a Zenthe Ferenc Színházhoz.

A következő évadban is láthatják nézők a társulat tagjai között Mikó Istvánt, Koltai Róbertet, Vándor Évát, Bozó Andreát, az egyik őszi premierre pedig Fenyő Iván szerződtetését tervezik Salgótarjánban.

Látcső

Magyar évad a nosztalgia jegyében

Ünnepélyesen megnyitotta a 2018/2019-es évadot az egri Gárdonyi Géza Színház. (tovább…)

Tovább olvasom

Látcső

Tizennégy előadást tűz műsorára a következő évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Tizennégy előadást láthat a közönség a 2018/19-es évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Látcső

Tizennégy bemutató a kecskeméti Katona József Színház új évadában

Több mint 120 ezer néző látta az előző évad előadásait a kecskeméti Katona József Színházban, ahol a 2018/2019-es, új évadban tizennégy bemutatót terveznek – hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén. (tovább…)

Tovább olvasom

Látcső

Négy premierrel készül az évadra az önállóvá váló salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Négy premierrel, három vígjátékkal és egy drámával készül a 2018/2019-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amely szeptembertől önálló jogi személlyé válik – hangzott el a társulat évadnyitó ülésén pénteken. (tovább…)

Tovább olvasom

Látcső

Debreceni Csokonai Színház: 363 előadás, 78 ezer néző

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum évadzáró társulati ülésén hétfőn Debrecenben. (tovább…)

Tovább olvasom

Látcső

Fülöp Péter igazgathatja tovább a Csiky Gergely Színházat

Az intézményt jelenleg is igazgató Fülöp Pétert bízta meg további öt évre a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetésével a somogyi megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: