„Oboázzon lelkünknek a fény”

Ó r i á s i    s i k e r    a z     e l s ő     m a g y a r    s z l e n g o p e r a

Már a második napon az összes előadásra elkelt a jegy a Soharóza Kórus minden szempontból rendhagyó előadására az idei PLACCC Fesztiválon. A Mindenütt jó című opera egy internetes közösség gyűjtése alapján született meg.

Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírója a szleng.blog.hu alapján mutatja meg: milyen az, amikor egy ógörög tragédiákra emlékeztető történetben a gazdag városlakók, a kentaurok, a hírnök és a kar is a mai magyar szlengben énekelnek. „Megmurdellt, megmakkant”; Nem csicskulnak, kajakra jönnek, ez nem lakossági para”; „Vágod? Befigyel a végzet!” – ilyen és ezekhez hasonló mondatokra improvizált zenét a Soharóza Kórus a fiatal rendező, Göttinger Pál elképzelései alapján.

Image

A muzsika nyomokban tartalmaz Ariel Ramirez és Karl Jenkins műrészleteket, valamint dél-afrikai és afro-amerikai énekeket, A Mindenütt jó című előadás rávilágít arra, hogy ha megkapargatjuk a felszínt, a magasztosnak tartott opera és kórusmuzsika is lehet humorforrás, a trágárnak és roncsoltnak vélt szleng pedig nem halandzsa, hanem nagyon is a magyar nyelv élő és viruló része. A közönség a budai Szemlő-hegyi-barlangban, a gyönyörűen kivilágított cseppkövek között tett séta során láthatta a produkciót. A szlengopera bátor és szokatlan, lerombolja a közhelyeket, megnevettet és meghat. Az óriási siker miatt az alkotók már tervezik a Mindenütt jó továbbjátszását. A részletekért érdemes figyelni a www.placcc.hu honlapot.