Nyílt napot tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban szombaton

A nagyközönség is betekinthet a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) kulisszái mögé szombaton, a teátrum nyílt napján, amelyen az új évadra készülve több színes, érdekes programmal várják az érdeklődőket.

A PNSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a látogatók délelőtt tíz órától a Színház téren a Pécsi Balett Modern tréning nevű foglalkozásán vehetnek részt, majd a nagyszínházban, valamint a kamaraszínpadon megtekinthetik a János vitéz és a Picasso kalandjai című darabok próbáit, végül a Bonyodalmas balkáni lakodalmas című táncbohózat előkészületeit.

Az ingyenes nyílt napon a teátrum színművészei dedikálják a bérlettulajdonosok új évadra szóló bérleteit, továbbá a szeptemberi és októberi előadásokra megváltott jegyeket is.

Rázga Miklós, a nemzeti előadóművészeti szervezetként működő PNSZ igazgatója korábban elmondta: a színház fizető nézőinek száma 52 százalékkal emelkedett a 2011/2012-es évadban az előző idényhez képest. E sikeren felbuzdulva a teátrum a jövőben is folyamatosan törekszik a szakmai színvonal növelésére, és szeretné megőrizni nyitottságát, családbarát jellegét.

Rámutatott, hogy az előző évad 240 előadásával és 64 ezer látogatójával szemben 386 előadást tartottak, amelyekre mintegy százezren váltottak belépőt. A 2012/2013-ban 6-6 nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót terveznek. Az évad szeptember 21-én, a János vitéz című daljátékkal kezdődik, a színes, érdekes, változatos műsortervben pedig balett- és operaelőadás éppúgy szerepel, mint komédia, musical, abszurd játék, mesejáték vagy tragikomédia.

Hozzátette: nemcsak a színpadon, hanem az épület más részein is igyekeznek majd programokat kínálni a látogatóknak. A nyílt napok szervezésén túl ötletként merült fel például, hogy dal- és irodalmi estekkel kávéházi hangulatot teremtsenek a színház büféjében.