Maradjunk kapcsolatban!

Nemzetközi színházi kurzus kezdődött Kaposváron

Nemzetközi Színházi Műhely nyílt Kaposváron, a tíznapos kurzuson három országból mintegy nyolcvan színész szakos felsőoktatási hallgató és rendező gyakornok vesz részt – mondta az esemény főszervezője a somogyi megyeszékhelyen pénteken tartott sajtótájékoztatón.

Kozma András beszámolt arról, hogy a hétfőn kezdődött színházi műhelynek hatodik alkalommal ad otthont a Kaposvári Egyetem, ahol a helyi Rippl-Rónai művészeti kar tanulói mellett Oroszországból a Moszkvai Művész Színház és a Mejerhold Központ, Spanyolországból a valladolidi Művészeti Főiskola diákjai bővíthetik tudásukat.

Szaktanárok délelőttönként fizikai, mentális, koncentrációs tréningeket, mesterségórákat tartanak a fiataloknak, akik délután vegyes, nemzetközi csoportokban dolgoznak, hogy a tábor végén, július 11-én előadják Csehov Cseresznyéskert című műve alapján készült 20-25 perces produkciójukat – tette hozzá.

A Nemzeti Színház dramaturgjaként és nemzetközi referenseként is dolgozó főszervező megjegyezte, hogy a kurzuson az izgalmas szakmai együttműködés mellett értékes barátságok is szövődnek a résztvevők között

Vidnyánszky Attila, a műhely vezetője, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese fontosnak nevezte a mostani és ehhez hasonló nemzetközi színházi együttműködéseket, hogy a diákok meg tudják mérettetni magukat, lássák, hol tartanak, mit tudnak a legjobb iskolákhoz képest.

Szólt arról, hogy a diákok számára fontos az eszmecsere, a tanulás, de különösen annak a közös nyelvnek, a színház nyelvének a megtalálása, amellyel a tervezett közös munka elvégezhető.

Juan José Villanueva spanyol rendező azt hangsúlyozta, hogy a különböző országok színész- és rendezőképző intézményei nagyon sokat tanulhatnak egymástól. Megítélése szerint a magyar az orosz és a spanyol művészhallgatók kaposvári együttműködése nem ütközik komoly nehézségekbe, tekintettel a résztvevők felkészültségére.

Viktor Rizsakov, az orosz Mejerhold Központ igazgatója különlegesnek nevezte, hogy amíg a világban erősödik a szétválásra törekvés, Kaposváron egy színházi integrációban vehetnek részt.

Fontos, hogy a pályájukat most kezdő színművészek megértsék: ők az egész világ polgárai. A színházban nincs nemzetiség, de lényeges a kultúra, amit a színpadon képviselnek – fogalmazott.

A színház jelentőségére utalva azt mondta, a kommunikáció ma már főként különböző eszközökön keresztül történik, a színház egyedülálló abban, hogy lehetősége van valamit szemtől szemben átadni az embereknek.

A magyar, a spanyol és az orosz színháznak komoly tradíciója van, a művészeten keresztül sokat tehetnek azért, hogy jobb legyen a világ – jegyezte meg Viktor Rizsakov.

Hirdetés

Évadmustra

Zeck&Hrabal Színmanufaktúra

Téri Sándor rendezése a Csokonai Színházban

Mi kavaroghatott a hitvesem menyasszonyfejében rólam, a legénybúcsúm sújtotta lakást takarítva, a reménybeli esküvőnk napján? – kérdezhette írógépét költőien Bohumil Hrabal, majd belepötyögte a Házimurik c. kisregényébe, amit a témáról évtizedeken át a leghitelesebb forrásból, az asszonya emlékeiből meríthetett, vagy amit onnan sem. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész

Életének 76. évében, kedden elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Nemzeti Színházszerdán az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: