Nemzetközi Művészeti Fesztiválon a debreceni Csokonai Színház

Komolyzenei, színházi és folklórműsorral valamint Nagy József fotókiállításával vesz részt a Rzeszów-ban rendezendő I. TRANSZ/MISSZIÓK
Nemzetközi Művészeti Fesztiválon a debreceni Csokonai Színház.Az egyhetes esemény 6 ország 40 programjával várja a látogatókat augusztus 25. és 31. között. A nemzetközi fesztiválon Magyarországot a debreceni Csokonai Színház képviselte, hisz a teátrum a nemzetközi fesztivál egyik alapítótagja. Ilyen minőségében jelenleg mint résztvevő szerepel Lengyelországban, később mint vendéglátó fogadja majd a másik öt ország/színház programját.

A TRANSZ/MISSZIÓK Fesztivál a rzeszów-i Wanda Siemaszkowa Színház (Lengyelország) és öt, különböző országból való partnerének: a Kassai Állami Színház (Szlovákia), az osztravai Moráviai-Sziléziai Nemzeti Színház (Cseh Köztársaság), a debreceni Csokonai Színház (Magyarország), a lviv-i Maria Zankovetska Színház (Ukrajna), a trakaii Királyi Színház (Litvánia) és a Łańcuti Kastélymúzeum (mint tiszteletbeli partner) közös kezdeményezése. A fesztivál célja, hogy teret biztosítson értékek és ötletek megosztására. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója szerint a fesztivál olyan regionális összefogás, amelyben öt nemzet színháza törekszik arra, hogy hidakat építsen egymás kultúrája között, elősegítve azt, hogy lokális kezdeményezések nemzetközi misszióvá válhassanak.

A TRANSZ/MISSZIÓK Fesztivál programjának alapját főként a művészetek interdiszciplináris megközelítése adja (színház, opera, zene, film, festészet, fotográfia, performansz, új média) A projektben részt vevő partnerek mind határvidéki színházak. Mivel a határvidéki lét a kultúrák keveredésével jár együtt, helyzetük a valóság egy sajátos látásmódját eredményezi, amelyre a regionális érzékenység és identitás jellemző.

A Csokonai Színház a Hajdú Néptáncegyüttes és a Bürkös zenekar közös fellépésével, G. F. Händel Acis és Galatea című operájával (Gemza Péter rendezésében), a Naszlady Éva rendezte Szabó Magda-adaptációval, Az ajtóval és a Júlia – Párbeszéd a szerelemről (Szabó K. István rendezésében) című előadással várja az érdeklődő közönséget Rzeszów-ban. Ráckevei Anna számos fórumon játszotta már a Júliát, a lengyelországi megmutatkozást mégis kivételes eseménynek tekinti: “Igazi szakmai kihívásnak tartom ezt a fesztiválszereplést, különösen annak tükrében, hogy  a DESZKÁ-ra meghívott lengyel kollégák milyen érzékeny, értő, magas színvonalú interpretációban mutatták be Visky András másik monodrámáját. Inspiráló az a tudat is, hogy a magyar kortárs dráma egyik kimagaslóan értékes darabját mutathatom meg a lengyel közönségnek.”