A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját nyerte a Maladype színházi társulat Lengyelországban


A XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját nyerte a Maladype színházi társulat a közép-lengyelországi Radomban – közölte vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték.

A Maladype színház szombat este az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a 20. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicznak az Yvonne című színdarabját mutatta be Balázs Zoltán rendezésében.

A fődíj mellett a Maladype társulat a közönség díját is kiérdemelte, amelyet a szemlén idén először osztottak ki, valamint a legjobb színészgárdának járó elismerést is.

Balázs Zoltán a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi fellépést, azt, hogy a társulat “Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett”.

A nagy múltú fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték, a nézőtérben csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni az egészségügyi szabályok alapján.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye.